Podul de peste raul Buzau, de la Maracineni, a intrat in istorie. ßi asta nu ca s-ar fi dat vreo lupta pe acolo si nici ca ar fi descalecat cineva, ci pentru simplul motiv ca a cazut cand a venit viitura si astfel s-a rupt legatura cu Moldova.
Mai mult decat atat, el a devenit singura constructie, dupa Casa Poporului, la care conducatorii acestei tari s-au perindat, zi de zi, pentru a vedea ritmul lucrarilor. Dar daca pentru dictator era de inteles sa se duca zilnic sa-si vada opera megalomanica, pentru oficialii de astazi este mai greu de inteles de ce isi petrec ore intregi, zilnic, sa vada reconstructia podului de la Maracineni. Cauzele ar putea fi multiple. Una ar fi aceea ca alesii si numitii nostri nu prea au incredere in constructori, in calitatea muncii lor, in rapiditatea cu care acestia sunt capabili sa realizeze un asemenea obiectiv. Iar cauza aceasta ar putea fi una chiar indreptatita.
O alta cauza pentru care se perinda zilnic pe la Maracineni presedintele si premierul ar fi problema de imagine. Sa se intalneasca cu oamenii, in elementul lor. Sa-i vada muncitorii ca se ocupa de soarta tarii. Sa le promita un sprit constructorilor, o data ce lucrarea va fi terminata. Totodata, ei se arata nemultumiti de ritmul lucrarilor, impulsioneaza oamenii muncii, ca la Bumbesti-Livezeni, si le cer autoritatilor locale sa-i sprijine, inclusiv cu apa minerala. Ca-i cald, nu-i asa?
Ultima vizita de acest fel a fost facuta zilele trecute de premierul Tariceanu, care, insotit de aceasta data de ambasadorii Frantei, Germaniei si Marii Britanii la Bucuresti si de un reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene, s-a aratat in sfarsit multumit si optimist in privinta respectarii termenului stabilit, la care obiectivul peste raul Buzau sa fie redat circulatiei. Motivul de satisfactie al sefului Executivului nu s-a datorat insa competentei muncitorilor romani si a celor care contribuie zi si noapte la reconstructia podului, ci prezentei unei mari companii de constructii franceze, care s-a alaturat constructorilor nostri la apelul premierului (?!) si care prin aportul ei da sperante de respectare a termenului de finalizare a lucrarilor, 30 septembrie.