Vai! Suntem un popor de manelisti si telenovelisti, manipulati sentimental. Gandirea si cantarirea faptelor nu au nicio legatura cu deciziile noastre. Legile se incalca pentru ca facem alergie la reguli, nu suportam ordinea, logica ne plictiseste. Avem inconsecventa, dezordinea si uitucia in gene. Degeaba ne dam latini: "Dura lex, sed lex" nu ne spune nimic. Decat sa trecem pe raboj ca 2+2 fac 4, mai bine cantam din solz de peste o doina pentru moartea politica a Monei Musca.
Minciuna dovedita nu ne ascute simtul dreptatii, ci ne inmoaie inima si genunchii: Biata Mona! O femeia asa de cumsecade, distinsa, cinstita si desteapta! Ei, a colaborat si ea cu Securitatea, ca doar toti au facut-o, nu-i asa? Si ce daca a mintit in declaratii? O fi uitat ca a semnat, saracuta de ea, la cate avea pe cap!
Oameni si ziare ii gasesc doamnei Musca toate scuzele posibile. De fapt, noi am investit incredere in brandul "Mona Musca", mult diferit de al altor politicieni, si acum ne vine greu sa ne acceptam dezamagirea. Ne vine greu sa renuntam la un model, chiar daca s-a dovedit mincinos. Decat asta, mai bine uitam putin de reguli si de principii si acordam o dispensa sentimentala unei femei de exceptie.
Intr-o politica dominata de tate si chivute, Mona Musca a fost, fara indoiala, o "doamna" - cuvantul care i se asociaza cel mai des. Dar doamna a gresit. De mai multe ori. Si tactic, si moral. Daca si-ar fi asumat colaborarea cu Securitatea, episodul "Dana" ar fi fost uitat si iertat instantaneu. Chiar si asa, la primul semn, retragerea din politica ar fi fost miscarea ei cea mai inteleapta. Incercarea de a pasa Justitiei decizia a fost o dezertare din planul etic, pentru ca doamna Musca a vrut sa reduca problema morala, a constiintei sale, la una legala. Adevarata chestiune era aceea ca a mintit. Daca a facut sau nu politie politica, fapt pe care il putea decide Justitia, nu mai avea nicio importanta. Ajunsa la stramtoare, doamna Musca a renuntat la corectitudinea care ii cladise statura si brandul electoral, incercand sa scape printr-o scamatorie ieftina de politician smecher: deturnarea atentiei.
Tardivele ei demisii, din Parlament si din PLD, nu se mai pot interpreta ca gesturi morale. Mona Musca paraseste scena politica fortata de imprejurari, incercand sa salveze ceea ce mai poate salva - ceva imagine personala si cateva procente ale partidului.
Potrivit Codului penal, doamna politicii romanesti ar putea fi condamnata la doi ani de inchisoare pentru fals in declaratii. Va indrazni cineva sa ridice piatra? Aiurea! Cine s-ar pune cu noi, alegatori intoxicati cu telenovele politice? Cu noi, painea lui Dumnezeu, care folosim legea, ca sa scuzam greseala si manuim biciul pe post de plici, ca sa alungam mustele din bucataria politicii pentru o zi cel mult? Dar mustele revin, nu va faceti griji!