Avea nici 30 de ani. Avea acasa o familie, prieteni era probabil un om obisnuit. Asta pana vinerea trecuta pe la 5 dimineata, cand, fara sa vrea sau sa aiba de ales, a devenit erou. A intrat intr-un alt plan de unde vede cum a devenit si pentru ceilalti erou. Si atat. Nu sot, nu fiu, nu frate. Doar erou! Cuvantul este unul mare si care trezeste cel putin respect. El e eroul nostru si fara modestie merita asta. Dar pana la urma pentru cine a murit galateanul nostru? Ati spune ca pentru democratie, ca a fost pavaza lumii civilizate in razboiul cu terorismul. Pentru democratia cui? A unora care poate inca nici nu au auzit de Romania inainte ca baietii nostri sa moara pe pamantul lor? Sau mai degraba pentru ca marele "Jandarm universal" vrea zona sub control? Nu am spune acum ca acolo cei care lupta nu o fac crezand in niste principii care le fac cinste. Sau ca cei ce isi duc zilele in acele locuri parjolite de soare, foc si teroare nu au si ei dreptul la liniste si la un loc fara pericole unde sa traiasca si sa isi creasca copiii.

Numai ca de ce sa platim noi un atat de mare pret pentru asta? Pare cinic, dar nu cred ca rudelor soldatilor ucisi "de principii" in desertul din Afganistan li se pare suferinta mai usoara doar pentru ca fiul, iubitul, sotul, fratele lor s-a intors intr-un sicriu de zinc si a platit cu viata ca sa apere lumea. Ca omul lor iubit a murit practic pentru niste principii ale altora si pentru mici vise ale lui. Prea mici ca sa il coste totusi viata. Prea mici ca sa merite suferinta crunta pe care o lasa acum in urma.

Povestea ultimului galatean mort in Afganistan pare aproape trasa la indigo cu cea a celorlalti doi, un galatean si un tecucean, care au platit acelasi tribut desertului de foc si sange murind pentru niste frumoase principii si "absconse" interese. Pana la urma nici nu mai conteaza pentru ce, de ce si din pricina cui un tanar nu a apucat sa implineasca 30 de ani, nu a apucat sa fie tata, nu a apucat sa traiasca. Azi il trimitem in mormant si atat. Poate unii il vor uita maine. Poate va fi ultima noastra victima in razboiul altora. Poate...