Azi, Geta, laptareasa mea, a venit cu nepotica, fiindca n-avea cine s-o duca la gradinita. Cu ochii aceia de copil, adanci ca doua porti de noapte, cu cosite, imbracata curat, isteata si vorbareata ca o vrabiuta, Andreea parea desprinsa dintr-un album de Grigorescu. Crescuta intr-o familie in care si parintii, si bunicii muncesc de dimineata pana seara, obisnuita sa respecte tot ceea ce trebuie respectat, Andreea va deveni o persoana cinstita, corecta, muncitoare. Ce va face ea in vremurile de azi?
Vecinii mei de la parter au trei copii. Din veniturile lor modeste ii imbraca totusi curat. Sunt invatati sa fie respectuosi si cinstiti, sa participe la treburile gospodariei. Duminica, imbracati cu ce au mai bun, merg la biserica. Parca ar fi desprinsi dintr-o poezie de Goga. Toti trei vor fi, fara indoiala, cinstiti, corecti si muncitori. Ce vor face ei in vremurile de azi?
Nea Petrica imi tunde cainele. Cand il chem vine la cabinetul doctorului si timp de trei ore, numai cu foarfecele, imi vaduveste javra de mult prea multul sau par. Ultima data a venit cu sotia si fetita. Are respect pentru familie, un respect mostenit din mosi stramosi. Face fel de fel de munci pentru ca sotia sa stea acasa si sa aiba grija de gospodarie si copil. Visul lui este ca fetita sa sa invete carte si sa ajunga cineva. Si va ajunge. Dar ce va face ea in vremurile de azi?
Pericolul social al educarii copiilor in spiritul cinstei, al respectului muncii este enorm. De unde vom mai selectiona in viitor politicieni, parlamentari, vamesi etc.?
Mi-au trecut prin maini cateva mii de studenti; majoritatea erau cinstiti, muncitori, capabili. Unde sunt ei acum? Au fost goniti. Pe copiii de tipul celor de care v-am vorbit cand ii veti goni? Grabiti-va! Caci nu cred ca vor mai putea fi inselati cu promisiuni.
V-ati astepta acum sa reliefez cauze si sa numesc vinovati. N-o voi face. Ma multumesc sa citez cateva din ideile enuntate pe la 1900 de Petre Carp si va las sa trageti singuri concluzii.
"Omul politic trebuie sa fie corect in viata lui privata si dezinteresat in viata lui publica". "Noi credem ca onestitatea politica si privata nu este un merit, ci o datorie; condamnam acolo unde nu o gasim, dar cand o are cineva nu zicem decat: acest om si-a facut datoria".
"Prin clasa guvernanta inteleg pe acei oameni, care, prin merite si instructia lor, au misiunea de a administra, de a apara si de a face sa creasca rezultatele productiunii unei societati intregi".
"Pe baza trecutului nu mai poate fi vorba de o lupta de principii, ci o lupta pentru putere. Lupta cu atat mai inversunata cu cat natura, neadmitand goluri, pretutindeni unde au lipsit ideile a pus in loc apetiturile personale".
"Exista doua soiuri de popularitate. Popularitatea promisiunilor si a sperantelor desarte... si cea a faptelor implinite".
Cred ca vorbele lui Petre Carp, actuale si azi, v-au spus mai multe si mai bine decat o puteam face eu.
Din pacate, guvernul lui Petre Carp a cazut in urma unui imens scandal de coruptie (de care Carp era strain).
Un astfel de procedeu ar fi binevenit si azi.