luitoarele scoruri pe care Partidul Democrat le obtine in cele mai recente sondaje au mai multe explicatii. Prima ar fi, fara indoiala, "locomotiva Basescu", cel pe care chiar si gafele facute, cu voie sau fara de voie, il insurubeaza tot mai adanc in preferintele romanilor. Fara indoiala, fostul suspendat este un "animal politic" pur sange, principala sa calitate fiind relatia sa cu "poporul", la care face destul de des referinta.
Chiar daca nu beneficiaza de o relatie prea buna cu presa "nesimtita", cel alintat "Popeye" stie foarte bine cum sa se adreseze celor foarte multi, care sunt satui de coruptia aproape institutionalizata in timpul guvernarii PSD. Chiar daca rezultatele cruciadei anticoruptie nu sunt suficient de palpabile, in mintea romanilor ramane ca un personaj care macar a incercat ceva. Ceva in genul actiunii impotriva cainilor vagabonzi, in vremea in care era primar al Capitalei.
O a doua explicatie ar fi imaginea tot mai proasta de care, din pacate, "se bucura" Parlamentul Romaniei. Faptul ca restul partidelor parlamentare par a fi coalizate impotriva sa face din Partidul Democrat o victima a malversatiunilor de care romanii s-au saturat pana peste cap. Romani care au, in general, tendinta de a trece de partea celui obidit, asa cum se simt cei mai multi dintre ei atunci cand constata ca le merge rau, in timp ce altora le merge tot mai bine.
A treia explicatie ar putea fi lipsa unei alternative politice, care sa le dea cat de cat speranta implinirii asteptarilor. Cu un PSD condus de un Mircea Geoana nepotrivit pentru rolul pe care il joaca si care cerseste voturi de la pensionari, cu un PNL banuit a face jocul PSD-ului si destul de macinat de lupte intestine si cu un PRM "incremenit in proiect", care, improscand cu noroi in toate directiile, a ajuns tot mai putin credibil, cei care vor merge la vot nu prea mai au de ales.
Cel putin in faza actuala, PD nu are de facut decat sa astepte greselile celorlalti actori de pe scena politica. Si, neaparat, sa evite, pe cat posibil, greselile "nefortate", cauzate de eventuale provocari, asa cum a fost cea venita din parte premierului, care a declarat ca il prefera pe domnul Blaga in locul lui Emil Boc, sau cauzate de orgolii personale care apar adeseori atunci cand o formatiune politica se simte "pe cai mari".