Un nou ciclu electoral s-a incheiat, dar cand te uiti la cine ne va reprezenta, chipurile, in Parlament, nu stii daca sa razi sau sa-ti pui mainile in cap. Ce ma surprinde pe mine este lipsa de bunsimt, ca sa nu spun starea de nesimtire in care se gasesc unii dintre cei care au pierdut un loc caldut de senator sau deputat. Acesti oameni nu numai ca nu stiu sa piarda, dar se manifesta mai rau decat niste interlopi. Trecand peste faptul ca nu-i baga oricum nimeni in seama, cei sapte ani de acasa te obliga sa te manifesti intr-o maniera decenta, mai ales daca te tot lauzi prin targ ca ocupi nu stiu ce functie. Tare ma mananca sa scriu despre cine e vorba in propozitie, dar nu o sa o fac pentru ca le fac publicitate unora care nu merita, cum am mai gresit in trecut.

Prin comparatie, am intalnit si candidati care, dupa ce au aflat rezultatele, au avut puterea sa-si felicite adversarii si sa mearga mai departe. Asa cum face de obicei orice persoana normala.

Nu inteleg de unde vine supararea unora dintre candidati, mai ales ca ea nu are suport in realitate. Cati dintre cei care au candidat s-au dus macar in campania electorala sa discute cu oamenii din propriul colegiu si sa le cunoasca problemele? Nici macar jumatate. Majoritatea candidatilor s-a intrecut in afise si mai putin in dialogul direct cu electorii, probabil pentru ca nu ar fi suportat oprobiul public. Iar daca discutam de algoritmul care i-a scos pe unii deputati si senatori in detrimentul altora, "laudele" le apartin celor care au votat sistemul de vot uninominal in aceasta formula.

Am mai spus-o si o repet. Vorbim de un vot uninominal pe liste, ceea ce este o contradictie in termeni. Atat timp cat nu ai obtinut 50%A1 in propriul colegiu, ajungi la ruleta redistribuirii, iar aici... Dumnezeu cu mila. Corect si normal era sa se respecte principiul votului uninominal, care spune ca iese senator sau deputat candidatul care a obtinut cele mai multe voturi in propriul colegiu sau eventual sa se organizeze un al doilea tur de scrutin pentru o departajare clara, asa cum s-a intamplat in luna iunie la alegerile pentru primari si presedintii de consilii judetene. Numai ca la noi unii au vrut sa fie mai cu mot iar acum li se aplica expresia: "Ciocui mic, ca sunt altii la putere acum".