Am ascultat cu atentie declaratia sau mai bine zis cimiliturile spuse de presedintele Basescu, dupa o saptamina de la anuntul de demisie a guvernului. Nu va promulga nici o lege care sa nu respecte deciziile Curtii Consitutionale, dar Parlamentul va trebui sa gaseasca o solutie si asa mai departe. Premierul Tariceanu mai direct, a spus ce a inteles el, ca alegerile anticipate s-ar putea sa nu mai aiba loc.
Seamana a gluma ce se intimpla. Premierul Tariceanu abia intors din Grecia, cind a auzit de faptul ca pachetul respectiv de legi a fost trimis inapoi la Parlament, a reactionat normal, declarind ziaristilor ca vom gasi noi o solutie, nu e o problema. Pentru ca a doua zi sa vina si sa spuna ca demisioneaza si ca decizia este irevocabila. Cum de s-a schimbat de la o zi la alta, asta nu mai trebuie sa povestim ca se intelege.
Si iar il astepta toata lumea pe Basescu sa salveze situatia ca sa creasca in sondaje. Pentru ca normal ar fi trebuit ca inainte de a anunta Tariceanu demisia irevocabila, presedintele ar fi putut interveni sa-i spuna stai domnule, sa gasim niste solutii, mediez eu conflictul sau altele, exact ceea ce se intimpla in aceste zile.
Presedintele spune ca alegerile anticipate sint bune, dar momentul de alegeri a fost depasit, ar fi trebuit sa fie in iarna care a trecut. Nici PSD nu e entuziasmat si el vrea alegeri anticipate dar iarna asta, ca sa apuce romanii sa plateasca si niste facturi piperate. Pentru ca de fapt toti politicienii de la toate partidele se tem de anticipate. Pentru ca dinspre Bucuresti se vedea asa, din ce am citit eu cel putin, ca Alianta DA ar cistiga clar alegerile astea anticipate. Ori nu e chiar asa. Reactia oamenilor vizavi de anticipate este de impotrivire sau indiferenta. Trei sferturi din tara este sub ape, de la inceputul anului Botosaniul a ramas probabil singurul judet neinundat din Romania. Oamenii aia carora le-a luat apa casele sigur vor vota cu Alianta, asta in cazul in care vor mai fi locuri pe un deal pe undeva unde sa se faca sectii de votare. La fel pensionarii care s-au batut pentru medicamente tot asa vor vota Alianta. Iar lista poate continua cu dezamagitii, cu adeptii lui Vadim, ungurii si altii.
Cu toate astea Tariceanu a anuntat ca demisioneaza. Pregatirile pentru anticipate nu le va face acum, ci cind se intoarce de la Bruxelles, probabil pentru a-i mai da lui Basescu sansa sa intervina inca odata, sa mai medieze ceva la televizor. Din toate astea normal ca Traian Basescu iese cistigat, ca intotdeauna dealtfel. Presedintele vine si rezolva problemele, ceea ce e bine si normal, asa ar trebui sa fie, dar nu dupa o saptamina in care toata lumea a discutat de alegeri si au inceput sa faca liste. Daca vor veni anticipate, pentru ca nici nu mai conteaza aproape, cred ca o sa asistam la alegeri pe care de fapt nimeni nu vrea sa le cistige. Poate asta vor politicienii sa se lase unii pe altii sa isi rupa gitul la conducerea tarii. Altfel nu imi explic cum zice cineva ceva de anticipate in zilele astea.