Exercitiu de memorie. In urma cu cateva luni, Vanessa Russo, o italianca de 23 de ani, a fost ucisa cu o umbrela tintita in ochi de romanca Doina Matei, intr-o statie de metrou din Roma. Crima, spun autoritatile italiene, a fost surprinsa de camerele de supraveghere montate in statia Termini, imaginile sacadate fiind argumentul incarcerarii romancei Doina Matei. Alaturi de o minora de 17 ani, de asemenea romanca.
Aceasta este varianta oficiala, pe care am inghitit-o cu totii, presa si opinie publica, asa cum ne-a fost servita. La inmormantarea Vanessei, italienii infierbantati s-au revoltat zgomotos impotriva romanilor "ucigasi", a romanilor "care nu platesc taxe si fac pe stapanii" in Peninsula. Mica razmerita a fost aplaudata frenetic de rude, de prieteni, de bagatori de seama si a fost privita cu intelegere si in Romania. Ne-o meritam, ne-am spus, din ce in ce mai obisnuiti cu statutul de oaspeti nepoftiti ai Occidentului.
Acum, un alt exercitiu de memorie. Imaginile surprinse de camerele din Termini au fost difuzate pe toate posturile TV. Ati vazut cumva un singur cadru care sa o acuze direct pe Doina Matei? Nu, doar fuga ei speriata, secondata de copila, pe treptele statiei de metrou. Iata-le pe ucigase, au strigat italienii. Si noi i-am crezut.
Doina Matei isi asteapta dupa gratii sentinta, iar minora, dupa indelungi pledoarii ale avocatilor, a fost recunoscuta drept nevinovata - ba chiar s-a demonstrat ca a incercat sa aplaneze conflictul - si eliberata. Cel putin in teorie, pentru ca ea nu este inca acasa, ci sta tot inchisa intr-un centru de specialitate. Parintii o vor acasa, iar avocatii se straduiesc sa invinga sistemul. De la ei, de la parinti, vine o alta varianta a celor petrecute in statia de metrou din Roma, murmurata timid, neoficial, temator. Se pare - si sa fie clar, e doar o alta varianta, inca neconfirmata, iar pana la proba contrarie nu cred in ea, cum nu cred nici in cea a italienilor - ca Vanessa este cea care a provocat scandalul. Abia iesita dintr-un centru de dezintoxicare, chinuita inca de spasmele sevrajului, italiencei i-a sarit brusc tandara cand a fost imbrancita accidental de Doina Matei, la o frana brusca a metroului. A tras-o apoi pe peronul statiei Termini si a inceput s-o paruiasca, s-o loveasca, fara chef de scuzele urlate de cele doua romance. Avocatii apararii sustin ca Doina Matei a incercat sa se apere de loviturile care cadeau neincetat, cu un brat acoperindu-si fata si capul, iar cu celalalt invartind inconstient in aer umbrela. Atunci s-a petrecut tragedia, un accident stupid, si nu o crima.
Repet, nu bag mana in foc ca este varianta corecta si cred ca Doina Matei trebuie sa plateasca, macar pentru omor din imprudenta. Dar poate fi si corecta, iar atunci modul cum a fost prezentata tarasenia de catre italieni este cel putin condamnabil.
In sfarsit, va mai plictisesc cu un ultim exercitiu de memorie. Saptamana trecuta, doi turisti romani au fost ucisi pe o trecere de pietoni din Venetia de o soferita italianca drogata. Nu-mi amintesc ca, la inmormantarea celor doi, sa se fi strigat "italieni ucigasi" sau "afara cu broscarii din tara". Nu, pentru ca noi suntem cei care le culegem capsunile, le spalam mosii si babele la fund pe salarii de mizerie, le curatam WC-urile, umiliti zilnic si amenintati cu expulzarea. Suntem saraci, si Occidentul profita, ne terfeleste, ne face tigani si ne cazeaza in corturi sau ne baga la puscarie pentru omor, pentru a spala probabil imaginea unei tinere compatrioate in sevraj. E doar un exemplu. Din nefericire, inca facem sluj in fata Europei!