Stergerea datoriilor RAFO la bugetul de stat este cea mai mare gafa politica pe care Guvernul o putea face inaintea alegerilor. Si a facut-o! Actul prin care Executivul a bagat in buzunarele "clanului moldovenilor", dintr-un condei, peste 375 de milioane de euro poate reprezenta atat condamnarea PSD la trecerea in Opozitie, cat si pierderea scrutinului prezidential pentru Adrian Nastase. Intr-o campanie in care tema coruptiei este speculata la maximum si cand au mai ramas mai putin de doua saptamani pana la momentul introducerii voturilor in urna, adoptarea acestei ordonante de urgenta reprezinta un act de-a dreptul sinucigas.
Stergerea datoriilor pe care grupul condus - din punct de vedere scriptic din umbra, dar, in realitate, pe fata - de cel mai mare inginer pe care l-au dat finantele romanesti in ultimii 15 ani, Corneliu Iacobov, este o bomba pe care liderii PSD si-au plasat-o singuri sub fotolii. Desi se poate lauda cu rezultate spectaculoase si la devalizarea Bancorex, noua lovitura data la RAFO ii poate asigura baronului de Bacau statutul de lider absolut in topul tunurilor din Romania (nici macar nu exista un seif care sa poata inghiti toata aceasta suma: 15.000.000.000.000 de lei). De pe urma acestei inginerii, cu transformarea datoriilor in actiuni, va profita si un alt apropiat al partidului de guvernamant, este vorba despre Ovidiu Tender, proprietarul CAROM.
Justificarile formulate de autoritati pentru stergerea datoriilor sunt absolut puerile. De fapt, ele nici macar nu merita luate in seama in comparatie cu putregaiul ce s-a dezvoltat in jurul rafinariei din Onesti si care este evidentiat in nenumarate dosare penale, ratacite prin diverse fisete ale organelor de ancheta.
Totusi, cum se poate explica actiunea disperata prin care Guvernul i-a iertat de datorii pe Iacobov & comp., cand a mai ramas atat de putin pana la alegeri? In primul rand, este posibil ca "datoriile" PSD catre grupul de la Bacau sa fie mult mai mari, altfel, cu siguranta, nu s-ar fi riscat castigarea alegerilor prin emiterea acestei ordonante. In al doilea rand, disperarea cu care s-a emis acest act de clementa pentru un grup financiar aflat in ancheta PNA reprezinta o dovada ca multi dintre liderii PSD se tem cu adevarat ca vor pierde alegerile. In caz contrar, ar fi amanat luarea acestei decizii pana dupa instalarea viitorului Cabinet.
In comparatie cu tunul dat de catre grupul din spatele RAFO, toate pomenile electorale adoptate in ultimele saptamani de Guvern reprezinta doar niste amarate de bacsisuri, in genul celui lasat la frizerie de cel mai cinstit, si mai sarac, si mai tuns lider politic al Romaniei. De aceasta data, pana si lui Ion Iliescu ii va fi greu sa alerge in campanie cu "nepotii" care trag dupa ei atatea genti pline ochi cu bani.