Cu toate ca autoritatile vor sa ne convinga ca economia "duduie" ti ca mecanismele pietei functioneaza ti, chiar daca frictiunile politice par a nu mai afecta dezvoltarea tarii, exista inca multe de facut pentru ca Romania noastra sa devina o tara atractiva atat pentru oamenii de afaceri romani, cat ti pentru cei straini.
Intr-o discutie cu un om de afaceri cu profit mare, acesta imi atragea atentia asupra unui fenomen din fiscalitate care tine inca in loc economia noastra. "In Romania se impoziteaza hartiile", imi explica el, "adica statul nu-ti ia partea din incasarile reale, ci din ce factureaza o firma". Şi aici se produce blocajul, decapitalizarea ti, uneori, chiar falimentul. Patronul mi-a dat ca exemplu chiar o afacere a firmei lui prin care a incercat sa faca un joint-venture, adica o firma mixta, cu un om de afaceri american. Dupa ce au fixat obiectul de activitate, au trecut la partea administrativa. Americanul a renuntat insa sa mai faca business-ul in Romania, dupa ce a aflat cate ceva despre fiscalitatea de pe la noi, mai ales despre modul in care statul iti trage "tainul" ti despre indisciplina financiara care trage in jos mediul de afaceri. Şi ata am mai pierdut un investitor strain, o afacere a murit inainte de a se natte, iar sistemul fiscal romanesc ti-a extins publicitatea negativa ti dincolo de ocean.
Atacand ti unele notiuni de concept fiscal, omul de afaceri roman a mai opinat ca, pe meleagurile noastre, economia de piata are ti intelesuri bizare, care nu tin neaparat de semantica limbii romane. "Se tot spune ca afaceristul ala sau mogulul celalalt este dator la stat", mi-a explicat el. "Acesta este un inteles absolut fals, ti asta pentru ca dator etti cand cineva ti-a dat ceva, nitte bani, te-a imprumutat, ceea ce, in situatia unei afaceri in care tu ai bagat toti banii, nu este cazul", a continuat omul de afaceri. "Cel mult, ai obligatii catre stat, pe care le onorezi la timp sau nu", a incheiat el, indignat de modul in care este inteleasa ti cum functioneaza economia de piata in tara noastra.
Iar aceste exemple sunt doar cateva dintre problemele fiscalitatii noastre, care se regasesc in modul greoi in care se deruleaza afacerile in Romania, ti de care se lovesc zi de zi oamenii de afaceri autohtoni, ti nu numai.
Iar exemplele pot continua. Un nonsens economic este ti acela ca, in tara noastra, cei care controleaza sistemul de taxe ti impozite, mai exact salariatii Fiscului, cattiga, de cele mai multe ori, mult mai mult decat cei controlati, adica micii patroni, buticari, afaceritti de cartier. Şi asta, din cauza ata-numitelor "stimulente" cu care sunt rasplatiti inspectorii fiscali pentru birurile pe care acettia le strang la bugetul de stat. Anomalia este periculoasa, deoarece, intr-o adevarata economie capitalista, de piata, administratia ti toti cei care lucreaza la stat nu pot cattiga mai mult decat oamenii de afaceri, indiferent la ce nivel fac acettia business. Orice inversare a nivelurilor acestor cattiguri conduce la inflatie, care este generata, in principal, de presiunea cheltuielilor cu bugetarii.