Ar fi prea mult sa spunem ca primarul Flutur Catalin a cistigat anul trecut alegerile numai datorita inspiratului slogan electoral: "Taxe eliminate, impozite minime ". Insa, indiferent de contributia avuta in cistigarea alegerilor de acest slogan electoral, putem recunoaste cu totii ca a fost cit se poate de inspirat. Este foarte posibil ca, pe atunci candidatul Flutur, sa fi crezut sincer ca poate micsora impozitele locale. Numerosi cetateni au crezut si ei, la fel de sincer, ca actualul primar chiar o va face. Intr-o anume masura, nesemnificativa, chiar a facut-o, eliminind taxa de sport, inventata de Egner, pe care o plateau doar agentii economici. La fel de adevarat e si faptul ca taxa cu pricina devenise intre timp ilegala. In rest, aproape toate impozitele locale au fost duse catre limita superioara prevazuta de lege, taxele au crescut, unele dintre ele de citeva ori.
Explicatia este simpla: fara taxe si impozite consistente, nu se poate face mare lucru. Nu se pot asigura de la curatenia orasului pina la plata actorilor de la teatre, fara a mai vorbi de asfaltari, intretinerea spatiilor verzi sau noi investitii pentru oras. In plus, cele sase procente cu care au fost majorate impozitele locale nu inseamna mare lucru, pentru fiecare dintre noi, insa adunate laolalta, reprezinta citeva miliarde bune de lei vechi.
La drept vorbind, solutii pentru caprimarul sa-si tina promisiunea electorala ar fi fost, anume sa inchirieze parcarile. Banii luati pe citeva mii de locuri de parcare ar fi compensat cel putin doua din cele sase procente ale cresterii impozitelor. Ar mai fi putut mari sau extinde concesiunile de pe domeniul public. Ar mai fi facut o parcare contracost pentru camioane si autocare, la marginea orasului sau parcari cu plata, pentru autoturisme, in zonele aglomerate. Poate ar mai fi redus ceva din cheltuieli si fara indoiala ca ar fi reusit sa nu scumpeasca impozitele.
Pentru toate astea insa ar fi fost nevoie de un efort destul de mare pe care Flutur nu s-a mai aratat dispus sa il faca. Asta nu inseamna neaparat ca efortul ar fi trebuit facut de el, sa alerge de colo colo si sa adune alte fonduri. Ar fi trebuit insa sa implice o echipa care acum nu exista. Ar fi trebuit sa creeze functiuni noi care, deasemenea, nu exista. Ar fi trebuit sa faca altceva doar pentru a scuti acele amarite procente promise in campanie, ori, probabil, a socotit ca isi poate folosi timpul mai util decit la modul in care ar fi trebuit sa se dea peste cap doar pentru a respecta o promisiune electorala.
Evident, Catalin Flutur nu este primul politician care una spune in campanie si cu totul alta face dupa ce invinge. Cu siguranta nu e nici ultimul. Din toate astea insa e extrem de putin probabil ca vreun alt candidat, cindva, in viitor, cind vor mai fi alegeri, sa mai promita scaderea impozitelor. Care a fost o gaselnita buna. Doar ca slogan electoral insa.