Peste mai putin de doua saptamini intram oficial in Comunitatea Europeana, insa sintem departe de a fi pregatiti sa facem fata mediului concurential din spatiul comunitar.

An de an am facut dovada incapacitatii noastre, fie prin matrapazlicurile comise in derularea fondurilor comunitare, fie prin impotenta, ca alt cuvint nu gasesc, de absorbtie a miliardelor de euro cu care occidentalii ne-au bombardat. Cu alte cuvinte, nu am fost in stare sa cheltuim nici macar banii pe care i-am primit moca, ca sa vorbim pe romaneste. La ce sa ne asteptam incepind cu 2007, cind, spre exemplu, producatorii agricoli, invatati sa primeasca “perfuziile” financiare si cupoanele de la stat, vor fi incapabili sa indeplineasca cerintele impuse de comunitari pentru a beneficia de subventii. Acestea sint de citeva ori mai mari decit sprijinul financiar acordat pina acum de statul roman, motiv pentru care cerintele autoritatilor europene sint pe masura.

Nici celelalte domenii nu se prezinta mai bine, unul dintre cele mai hulite sectoare, si pe buna dreptate, fiind justitia. In vreme ce Executivul vorbeste de stegulete, personalul auxiliar din cadrul instantelor a facut coada la usa ministrului Justitiei pentru citeva zeci de lei in plus la salariu, bani care ar fi trebuit acordati de acum citiva ani.

Asta ca sa nu mai vorbim de corpul magistratilor, in sistem regasindu-se inca numerosi judecatori si procurori ale caror practici amintesc mai degraba de gulaguri decit de o justitie ce se vrea europeana.

Nu putem omite din acest tablou destul de sinistru functionarii din institutiile publice, care inteleg sa-si indeplineasca atributiile de serviciu doar dupa ce si-au primit “darul”. Daca omiti acest mic amanunt, vei intelege ce inseamna cu adevarat birocratia.

Sistemul pe care acesti oameni il pot pune in miscare doar pentru a-ti dovedi ca fara ei nu-ti vei vedea prea curind rezolvata problema nu va muri decit odata cu disparitia lor, intr-un fel sau altul. Fara doar si poate, am esuat lamentabil in tot ceea ce inseamna reforma, pornind de la vladica si pina la opinca. Poate vor reusi altii in locul nostru.

Nimeni nu poate sustine ca am intrat cu adevarat in Europa dupa 1 ianuarie 2007 atit timp cit multe dintre practicile regimului de trista amintire sint continuate cu succes, de la traditionala spaga acordata functionarilor de la ghisee si pina la traficul de influenta din Justitie, pentru care am fost de atitea ori condamnati la scena deschisa.