Luna trecuta, tot in acest spatiu, scriam despre locuitorii din Bucecea ca incepe sa li se dezlipeasca eticheta de oraseni aplicata de fosta putere. La aproape un an de la transformarea comunei in asezare urbana cei mai multi oameni tot de agricultura se ocupa, nici un mare investitor nu a venit in Bucecea, ba dimpotriva, fabrica de zahar a inceput sa fie vinduta la fier vechi.
Iata insa ca eticheta de orasean devine mult prea pretentioasa si pentru dorohoieni. Oamenii aproape ca nu mai beneficiaza de nici o facilitate dintre cele specifice mediului urban. Timpurile in care se furniza apa calda se masoara deja in cincinale, jumatate din canalizare este buna de dat la Remat, statia de epurare polueaza, iar centralele termice de cartier tocmai au fost vindute. Astfel, caldura nu va mai fi masurata in gigacalorii, ci in suta de grame de vodca. Casele au inceput sa se darime pe rromi, iar vremurile in care se va intimpla acelasi lucru cu sediile Primariei si bibliotecii nu sint tocmai indepartate. In aceste conditii, faptul ca sint "numai " 765 de familii care au depus cereri pentru locuinte sociale si indeplinesc si conditiile pentru a le primi, dar municipalitatea nu are de unde sa le dea, pare o chestie minora.
Tabloul Dorohoiul pare unul apocaliptic si este intregit de datoriile Primariei, care tind spre suta de miliarde. Este greu de inteles cum s-a ajuns aici si aproape imposibil de depistat o solutie pentru indreptarea lucrurilor. Daca mai adaugam la toate cele mentionate si faptul ca strazile sint distruse aproape in totalitate si faptul ca 17 scoli si gradinite nu sint racordate la nici un sistem de incalzire, avem imaginea intregita a dezastrului dorohoian. Aflind toate aceste lucruri probabil ca un strain s-ar gindi ca orasul tocmai a iesit dintr-un razboi, iar locuitorii lui sint niste eroi. Sau ca e vorba de un muzeu in aer liber de dimensiuni gigantice unde nu se da bilet la intrare.
Dar nu este asa. Si nici macar nu e vorba de cine stie ce jocuri politice. Orasul are de dupa revolutie doar primari PSD, iar Consiliul Judetean, cel care imparte banii pe localitati, a fost dupa 1989 tot numai al PSD-ului. Probabil ca vinovati sint dorohoienii. Ca s-au nascut acolo. Ori ca n-au fugit inca de prin partile locului. Cei care ramin se apropie insa tot mai mult de statutul de erou. Nu al muncii socialistei, nici al revolutiei, ci al administratiei care se pregateste de integrarea europeana.