Sa ajungi sa furi cu trenul dintr-o companie de talia celei pe care o avem in Galati denota nu atat o mare tenacitate a hotilor, cat o imensa caracatita, care pare sa-si faca mendrele asa cum doreste. O caracatita careia oricat i-ai reteza tentaculele, acestea cresc peste noapte si par sa devina din ce in ce mai puternice.

Zilele trecute, la vederea jandarmilor, hotii au abandonat 60 de tone de tabla. Banii de pe marfa urmau sa ajunga in buzunarele celor implicati, dar culmea, despre acestia nu se stie mare lucru deocamdata. Pentru ca jandarmii au gasit doar marfa, nu si pe cei care au transportat-o. Dintr-o data nu mai vorbim de hotii marunti care baga intr-o caruta cateva sute de kilograme de fier vechi, ci despre un tren in care sunt incarcate zeci de tone de tabla de cea mai buna calitate.

Pe forumul ziarului "Monitorul de Galati" cateva voci isi spun parerea cu care nu pot sa nu fiu de acord. Sunt chestii logice si de bun simt, peste care nu poti sa treci. "Tot oameni grei, cu functii mari sunt implicati in traficul de tabla si alte materiale, care fura cu vagoanele si vapoarele, chiar nu v-ati dat seama? Credeti ca un parlit de muncitor ar avea acces la CFR si Navrom? Va inselati, reteaua este mare si la nivel inalt. De asta se pastreaza tacerea in Combinat", a scris unul dintre cei care ne-au vizitat site-ul. Si pe buna dreptate omul are o logica tare simpla si de bun simt. Este greu de crezut ca un asemenea "gramaj" poate trece de poarta fara unda verde a unor persoane aflate in functii de conducere sau fara "acceptul" celor care pazesc pe acolo.

Ce nu inteleg eu este altceva: inainte, cand venea vorba despre furturile din Combinat, se spunea "lasa ca furi de la stat, care nu este atat de atent cu ce are". Acum, se fura aproape zilnic de pe o proprietate privata. Stau si ma intreb, daca zilnic cineva iti fura din buzunar 41.000 de euro, este posibil sa nu simti? Este posibil sa nu-ti pese de faptul ca cineva iti face o paguba de zeci de mii de euro, chiar si o data pe saptamana? Este greu de crezut... Uneori, am senzatia ca toate aceste furturi mari care ies la iveala "subit" par mai degraba o forma de santaj, parca sunt scoase la iveala pentru a forta mana cuiva.

Un alt comentariu atrage atentia asupra unui alt aspect, care este cat se poate de adevarat - cumpararea loialitatii. "Si-apoi, la salariile care se dau, la felul cum s-au stabilit pentru unii sefuleti, disproportionat fata de valoarea lor si a altora, nu-i de mirare ca loialitatea fata de companie nu exista. Mai e mult pana departe". Si atunci spun si eu precum evreul intelept - "Si tu ai dreptate, si tu ai dreptate".