Galatenii au de ignorat un nou scrutin, dupa ce acum cateva luni au stralucit prin absenta si la alegerile locale. Vin peste noi alegerile parlamentare iar daca la capitolul politicieni nu mai avem nimic de spus de ceva vreme, e de consemnat ce se intampla la capitolul organizare. Desi s-a dovedit cat de problematica este numirea sefilor de sectii de votare si a loctiitorilor acestora, se pare ca vom merge in continuare pe acelasi sistem. Adica oamenii se vor trezi ca au fost alesi sa conduca nu stiu ce sectie de votare, moment in care ii vor injura de mama focului pe cei care au facut asta iar in secunda doi isi vor da demisiile. E suficient sa o faca cateva zeci de persoane ca sa avem un talmes-balmes generalizat, asa cum s-a intamplat si la alegerile locale. Desi era prevazuta expres o ora de predare a buletinelor de votare, oamenii s-au prezentat cand au vrut si au incheiat procesele verbale cum au vrut.

Nici treaba cu neimplicarea politica nu s-a rezolvat pentru ca, in ciuda asteptarilor, s-a dovedit ca o parte semnificativa a sefilor de sectii erau membri in diverse partide si partidulete, asa ca ar cam trebui sa o luam de la zero. Inca mai e timp sa se schimbe ceva, dar ma tem ca nimanui nu-i pasa. Asa am ajuns ca aproape un sfert din voturile valabil exprimate la scrutinul anterior sa fie anulate pe criterii mai mult sau mai putin legale. Cine mai stie, din moment ce niciuna dintre contestatiile privind renumararea voturilor nu a fost admisa? Asta este un un alt subiect, pentru ca s-a dovedit ca partidele din Galati nu au stiut cum sa conceapa o contestatie, unde sa o depuna si cand. Cred ca mai jenant de atat nici ca se putea.

Cam asa se prezinta partidele si organizatorii in fata electoratului galatean inaintea marelui test uninominal din noiembrie. Nu e de mirare ca majoritatea electorilor sunt atat de dezamagiti si scarbiti de ceea ce se intampla, ca prefera sa plece din oras numai sa nu auda nimic de personajele in cauza. Pot sa fuga, dar nu se pot ascunde de avalansa de kitschuri care se va revarsa peste ei in urmatoarele doua luni si ceva. Mai exista totusi o sansa. Blindati-va cutiile postale pentru ca urmeaza invazia de fluturasi electorali si setati-va televizoarele sa sara peste programele locale, pentru ca in afara de campania electorala nu veti auzi nimic altceva.