Am crezut, pana nu demult, ca numai pe vremea lui' nea Nicu romanii aveau un limbaj de lemn, specific de altfel comunistilor, sau ce naiba or fi fost aia din vremurile apuse. Nici vorba. Limbajul de lemn nu este nici pe departe o inventie romaneasca, si fara sa fii prea mare specialist iti dai seama ca intregul esafodaj lingvistic care este mare la continut, dar mic ca informatie, provine de la baietii care fac regula pe aceasta planeta. De la aia care au inventat si socialismul si comunismul, dar si capitalismul. De la aia care acum au nascocit noi sisteme de organizare, fie ca sunt ele uniuni, federatii sau altfel de entitati.
Un limbaj perfect de lemn gasim si la Bruxelles, si la Strasbourg, si peste tot pe unde functioneaza institutiile UE. Un exemplu concret de astfel de limbaj l-am recunoscut cu totii la raportul Comisiei Europene, cand un nene cu nume exotic ne-a spus la televizor timp de cateva minute, multe chestiuni, fara a ne lasa sa intelegem mai nimic. Cica justitia din Romania face progrese, dar, totodata e la pamant (?), ca DNA pare o institutie care vrea multe, dar nu e lasat sa le faca, ca CSM nu prea se simte bine, si nici alte instante de judecata, care ar pune ceva bete in roate procurorilor. Cu toate acestea insa, omul de la CE ne-a apreciat eforturile si ne-a incurajat aratand ca justitia de pe la noi, merge totusi. Discursul oficialului, (ca asa trebuie sa-i spunem, neputand sa-i retinem numele) e un fel de alba-neagra oratoric, care nu ne zice nimic, ne critica dar ne si incurajeaza. Adica, nimic! Ambalaj frumos la un mare nimic.
Daca insistam insa sa parcurgem din nou retorica komisarului de la CE, putem observa, printre cuvinte si fraze care nu spun nimic, si indemnuri nu tocmai ortodoxe, pe care oficialii de la Bruxelles nu se dau inapoi sa le acorde bucurestiului. Ni se transmite nuantat ca UE vrea sa vada capete de demnitari romani cazand, adica baroni dupa gratii, si asta pentru a creste increderea populatiei in justitie.
Pai, mai baieti, unde mai e independenta justitiei si dreptul omului de a se apara, concepte pe care va bazati toata ingineria asta numita UE? Va antepronuntati in unele cazuri cercetate de institutiile romanesti? Asta ar fi foarte grav. De unde stie domnul komisar, sau cei care au facut raportul ala, ca se impun condamnari in unele cazuri? Asta nu este chiar un amestec in independenta justitiei? Raspunsurile la aceste intrebari le stim cu totii. Cred ca ne-am dat seama cu totii ca diferenta dintre sistemul totalitar, pe care l-am aruncat bucurosi la cosul de gunoi al istoriei, si noile sisteme de organizare politica si economica nu se rezuma decat la niste chestiuni de concept si de pragmatism, iar restul ramane asa cum a lasat Dumnezeu pe pamant: stapani si stapaniti.