Am strabatut de nenumarate ori comunele din judet si de fiecare data am remarcat contrastul dintre modul in care arata unitatile scolare. Daca in unele localitati scolile si gradinitele sunt motive de mandrie pentru autoritatile locale, pentru primarii care stiu ca nu au facut nimic in directia asta subiectul nu este decat praf de aruncat sub pres. Realitatea este ca, in momentul de fata, copiii care invata in scolile rurale nu au unde sa se duca la toaleta sau, daca stabilimentul exista, el poate fi comparat mai degraba cu cotetul porcilor decat cu un grup sanitar. Un soi de cusca aruncata in fundul curtii, fara canal de evacuare a dejectiilor. Cam asa se prezinta in momentul de fata o buna parte din toaletele scolilor din judet, ca sa amintesc doar una din partile care nu miros prea bine in toata aceasta poveste.

Este de necrezut ca dupa ce s-au perindat atatia primari la conducerea comunelor galatene, nu am fost capabili sa bifam unul dintre cele mai elementare capitole de igiena, ce tine mai degraba de bunul simt decat de organizarea autoritatilor locale. Nu mai amintesc aici de celelalte deficiente, cum ar fi salile insalubre, lipsa incalzirii centralizate iarna, mobilierul care sta sa se dezintegreze sau de instalatiile electrice defecte. Totul pare a fi o conspiratie generala indreptata impotriva unor micuti care nu doresc decat sa mearga la scoala.

Este de domeniul evidentei ca in asemenea conditii niciun dascal intreg la minte nu va veni sa predea, iar daca o face, cu siguranta a fost ultima optiune, ceea ce inseamna ca nu va prinde prea multe luni la catedra scolii respective. Asa stand lucrurile, este clar ca nu putem vorbi de invatamant, ci de un simulacru pus in scena deopotriva de elevi si profesori. Copiii se fac a veni la scoala de dragul parintilor iar profesorii se fac a-i invata ceva, desi sunt mereu cu gandul la plecare. Se explica astfel numarul mare de abandonuri scolare, ce au fost puse constant doar pe seama saraciei si a plecarilor in strainatate ale parintilor. Pai cand iti trimiti odrasla la ceea ce ar trebui sa fie o scoala iar copilul se intoarce acasa bolnav de nu se mai poate tine pe picioare, evident ca iti reconsideri pozitia. Nu e mai bine sa se duca la pascut cu vaca? In fond, pana la urma tot acolo ajunge. E pacat totusi ca, la cate "animale" se gasesc in administratia locala, nu s-a gasit pana acum cineva care sa le pastoreasca asa cum trebuie.