In ultima saptamina economia romaneasca a primit doua impulsuri puternice din partea guvernantilor. Primul, care a avut un efect pozitiv asupra Bursei de Valori Bucuresti a fost vinzarii BCR catre Erste Bank pe un pret record pentru privatizarile din acest colt al Europei, 3,7 miliarde de euro. Aceasta privatizare va afecta pe termen lung intreaga economie romaneasca, austriecii urmind a restructura cea mai mare banca romaneasca si a aduce know how de care are nevoie o institutie financiara moderna. Daca privatizarea BCR aduce un plus de imagine Romaniei, facind-o sa para mai atractiva pentru investitori, cel de al doilea impuls ar putea fi fatal pentru economie. Aminarea intrarii in vigoare a noului Cod Fiscal arata cit de pregatita era Alianta D.A. de a prelua puterea. Motive precum ca nu este moral si normal ca un cod fiscal sa fie aprobat astazi pentru a intra in vigoare miine nu stau in picioare. Nu sta in picioare nici explicatia premierului potrivit careia repeziciunea cu care va lucra Parlamentul va influenta intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal. Daca tinem cont de faptul ca proiectul Codului Fiscal nu este finalizat inca de ministrul Vladescu, ca parlamentarii vor fi in vacanta pina in februarie, ca dezbaterile in Parlament vor dura cel putin o luna, precum si ca vor trece alte sase luni pina cind va intra in vigoare, putem spune ca vom avea un Cod Fiscal, in cel mai fericit caz, spre sfirsitul anului viitor. Pina atunci ne vom ghida dupa "Codul lui Ionut Popescu ", adoptat in vara de Parlament, dar contestat atit de Opozitie, cit si de Putere, premierul Tariceanul executindu-l chiar public pe fostul titular de la Finante.
In ciuda faptului ca Ionut Popescu a fost unul dintre performerii inceputului de mandat al Aliantei D.A. - fiind recompensat chiar de Banca Mondiala cu distinctia de cel mai bun ministru de finante din Europa - acesta a fost demis de Tariceanu, in locul lui numinindu-l pe Vladescu, un ministru care in jumatate de an a schimbat de patru ori proiectul de Cod Fiscal, care a bulversat intreaga economie prin taxele si impozitele pe care le inventeaza si care contravin chiar cu normele europene. Pentru prima data in ultimii cinci ani nu vom sti cu precizie ce taxe vom plati la anul si tot pentru prima data in istoria recenta a Romaniei, ministrul Finantelor incearca sa convinga autoritatile Uniunii Europene de necesitatea introducerii in Codul Fiscal a unor prevederi, "pe termen scurt " care contravin cu libera concurenta pe care o clameaza doctrina liberala.
Aceasta situatie intareste pentru a nu stiu cita oara ideea ca aliatii conduc intr-o maniera mai social-democrata decit pesedistii si uita totusi sa au fost votati pentru ca sint, credeam noi, diferiti de PSD.