Suntem pe locul doi dupa Rusia in privinta numarului de cauze care ajung la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Acum doi ani aveam 62 de procese pe care statul roman le-a pierdut la Curtea Europeana, iar in ultimele doua luni si jumatate Romania a pierdut un milion si jumatate de euro cu titlul de despagubiri pe care trebuie sa le achite celor 12 persoane care s-au adresat Curtii Europene. Potrivit legii, banii pe care statul trebuie sa-i dea provin din bugetul pentru situatii exceptionale, cu alte cuvinte din buzunarul nostru. Pana aici vorbim despre statistici seci, despre cifre care nu par sa zica nimic.

Ce inseamna 62 sau 74 de procese pierdute? Nu mare lucru, doar cateva milioane de euro date ca despagubiri de catre noi, contribuabilii, si mai bine de 70 de familii care au avut de suferit de pe urma unor decizii judecatoresti strambe. Ce inseamna 70 de indivizi in raport cu milioanele care sunt parti in proces? Inseamna o nota proasta pentru justitia noastra. Ca sa treci prin cel putin trei instante romanesti care sa-ti dea un verdict nedrept si sa ajungi sa-ti gasesti dreptatea in tara straina, e grav. N-am sa spun niciodata ca magistratii au salarii extrem de mari, dimpotriva, eu spun sa le dea bani cat sa nu poata duce, esential este ce fac ei pentru acesti bani. Important este ca ei sa-si faca treaba ca la carte, asa cum spune legea asta romaneasca, buna sau rea. Daca intrebi un magistrat, iti va spune ca intotdeauna intr-un proces unul castiga si altul pierde si ca este normal ca acea persoana care a pierdut sa fie nemultumita. Pana aici rationamentul este corect, dar conteaza si cine pierde. Pentru ca, daca dreptatea este de partea celui nemultumit, lucrurile sunt grave, iar vorba ca in tara asta mori cu dreptatea in mana isi are radacina tocmai in obida si amaraciunea unor astfel de oameni.

Ca ceva nu este in regula stau marturie chiar zecile de procese pe care Romania le pierde pe banda rulanta la CEDO. Si mai grav este ca romanii sunt cei care platesc oalele sparte de judecatori. Desi, de mai bine de doi ani, exista o lege prin care statul se poate indrepta impotriva judecatorilor care au gresit, acest lucru nu se intampla. Ca este din cauza unor detalii tehnice, ca este dorinta statului de a nu face acest lucru, nici nu mai conteaza. Conteaza ca noi si Rusia suntem campioni la pierderea proceselor la CEDO, lucru care spune multe.