Anul 2008 nu a inceput deloc bine pentru tenisul romanesc. Ba chiar startul a fost negru, dovada ca la primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, dintre cei sase romani, doar Edina Gallovits a trecut de primul tur, dar nici ea nu a avut o prestatie mai buna, fiind eliminata in turul secund.
Daca la fete se intrevede un viitor mai luminos, Raluca Olaru, Sorana Carstea si chiar Monica Niculescu demonstrand ca pot obtine rezultate importante, marea problema este in tabara baietilor. Si nu neaparat in circuitul ATP, ci mai ales in Cupa Davis, unde peste numai trei saptamani Romania va intalni, la Sibiu, Franta, in primul tur al Grupei Mondiale.
Oamenii de baza, Andrei Pavel si Victor Hanescu, au jucat fiecare cate doua partide pana acum in noul an si niciunul dintre ei nu a castigat. Mai mult, Hanescu a pierdut la Melbourne chiar in fata unul francez, Paul-Henri Matthieu, caruia nu i-a luat nici macar un set. Un meci care probabil ca se va repeta in confruntarea de pe 8-10 februarie si, din pacate, sunt putine sanse ca deznodamentul sa fie altul decat cel din Australia.
Pavel duce de mai bine de zece ani echipa in spate, dar aproape sigur acesta va fi ultimul sau sezon in ATP, si implicit in Cupa Davis, intrucat pe 27 ianuarie va implini 34 de ani, o varsta care nu-i mai permite sa viseze la minuni. "Cneazul" a fost mereu numarul 1 in echipa Romaniei, dar chiar si cand a fost pe val nu a facut mare lucru in partidele din 2003 si 2007 cu Franta, de fiecare data "muschetarii" castigand cu 4-1.
Cum "bateriile" lui Pavel sunt aproape consumate, iar Hanescu joaca mai mult un rol decorativ, nici macar secundar, nu sunt deloc perspective incurajatoare pentru meciul din februarie. Iar cel mai trist este faptul ca din urma nu vine mai nimic, Florin Mergea si Horia Tecau nedepasind inca statutul de promisiuni. Si este foarte probabil ca dupa eventuala eliminare din Grupa Mondiala si inceperea "dansului" pentru promovare sa se incheie un ciclu de rezultate de senzatie, pe care Romania nu le-a mai avut, pana la aparitia lui Pavel, de la retragerea miracolului numit Ilie Nastase.