De ce nu doreste Adrian Nastase sa candideze pentru presedintia PSD impotriva lui Ion Iliescu? Actualul lider al partidului care isi pregateste asiduu Congresul Extraordinar a repetat la sfirsitul saptaminii trecute ca o asemenea candidatura ar determina fie retragerea lui Ion Iliescu din cursa, fie plecarea lui din partid impreuna cu o parte insemnata din membri, ceea ce ar putea produce o ruptura in PSD. Adrian Nastase s-a straduit sa explice ca are motive de ordin personal si de loialitate fata de fostul presedinte al Romaniei, care il determina sa nu candideze impotriva acestuia, dar, dincolo de acestea, si in prezent, foarte multi oameni din Romania cred in mesajul transmis de Ion Iliescu, in special cei care sint nemultumiti de ceea ce s-a intimplat in ultimii ani si extrem de nemultumiti de statutul pe care il au. Un alt motiv pentru ca Ion Iliescu sa fie ales presedinte al PSD este in opinia lui Adrian Nastase acela ca actuala putere guverneaza tara mai mult pentru electoratul lui Ion Iliescu si nu pentru propriul electorat. Nici Ion Iliescu nu s-a lasat mai prejos, laudindu-l pe Adrian Nastase, omul cel mai calificat, in opinia sa, pentru functia de presedinte executiv al PSD.

in pofida acestui schimb de amabilitati si a pacii ce pare sa se fi statornicit intre primii doi lideri ai partidului, multi considera ca in partea nevazuta a icebergului lucrurile nu sint intru totul solutionate. Ion Iliescu a declarat ca daca cineva ar indrazni sa-si asume raspunderea unei rupturi in partid, acela s-ar sinucide politic, s-ar autoanihila eliminindu-se din viata politica. Adrian Nastase a inteles acest mesaj si declara ca se multumeste cu presedintia executiva a partidului dar nu s-a putut abtine sa nu vorbeasca despre intentia avuta de unii membri ai Biroului Executiv Central de a vota impotriva instituirii functiei de presedinte executiv, pentru a-l determina sa candideze impotriva lui Ion Iliescu. Continuind rationamentul, daca Adrian Nastase nu doreste "rupturaā€¯ partidului, prin asumarea consecintelor ce i-ar fi fatale, nici Ion Iliescu nu rationeaza in alt mod dar se considera indreptatit sa conduca partidul pe care l-a fondat, chiar daca acest punct de vedere nu are sustinere unanima in PSD. De altminteri, recent, la Suceava, un fost membru al PSDR a afirmat ca Ion Iliescu nu poate fi declarat fondator al PSD, acest merit revenindu-le lui Adrian Nastase, presedintele PSD, si lui Alexandru Athanasiu, presedintele PSDR. Bucuros sa poata comenta ca Ion Iliescu poate fi considerat doar fondatorul FSN, in contextul situatiei din 1990, Adrian Nastase a cerut editarea unei brosuri care sa sintetizeze istoria PSD. Brosura urmeaza sa fie multiplicata in 1.500 de exemplare pentru a fi distribuita la Congresul Extraordinar din 21 aprilie. De ce? S-ar putea, ca in forul sau intim, Adrian Nastase sa nu fi renuntat, in totalitate, la intentia de-a intra in competitie cu Ion Iliescu pentru presedintia PSD, dar din motive strategice sau din lipsa de curaj ramine deocamdata in espectativa. Politician abil si versat, Ion Iliescu si-a luat masuri de siguranta, printre care candidatura lui Sorin Oprescu la functia de presedinte executiv al PSD si recentele declaratii ale Corinei Cretu. Aceasta a opinat ca numai Ion Iliescu poate asigura succesul electoral al fostului partid de guvernamint, cu Adrian Nastase in frunte PSD ar depasi doar cu putin pragul electoral, iar fara amindoi partidul nici nu ar accede in Parlament.

Asadar, in PSD pacea este doar aparenta, disputele fiind foarte departe de-a se fi incheiat, iar pina la Congresul Extraordinar a mai ramas o luna buna, in care se mai pot intimpla multe.