Toata lumea striga tare "scenarii, manipulare". Toata lumea numai de asta vorbeste. Tinta predilecta este agentul 007. Orice ar face, orice ar spune, imediat apar o serie de reprosuri.

Cam pe aceeasi tema: e un scenariu, este o manipulare. Dar daca focul criticii tinteste aceeasi persoana, aceasta nu e manipulare? E foarte bine ca oamenii politici, seful statului sa fie sever monitorizati. Unul dintre cei mai severi critici ai presedintelui isi motiveaza perseverenta prin faptul ca Basescu este om politic si obligatia oricarui ziarist este sa urmareasca activitatea oamenilor politici; dar criticindu-l numai pe Basescu nu sintem manipulati sa credem ca el este singurul om politic? Oricum, ziaristul cu pricina are meritul ca, inainte de '89, cind ocupa un post important la un ziar central, tot astfel proceda cu oamenii politici ai vremii si-l critica mereu pe Ceausescu.

E adevarat ca Basescu vorbeste cam mult si de aceea spune si multe prostii. Uneori face afirmatii insuficient fondate, ca in cazul ziaristilor; dar sa-i negi orice merit in rezolvarea acestei crize nu e o manipulare? Presedintele anterior n-a spus si facut atitea prostii? Dar n-a fost monitorizat in patru ani cit a fost Basescu in cinci luni. De aia am si ajuns unde am ajuns. Nu spun ca Basescu a facut lucruri grozave pina acum; dar a inceput sa faca. De aceea unora le e cam teama. Le tremura tablourile pe pereti. Si ouale in fundul gainilor. De aceea au apelat la cel mai mare obstetrician galin ca sa le implanteze gainilor utere, sa poata naste pui vii.

Sint un partizan total al libertatii presei; dar si al obiectivitatii ei.

Iata, vine un sol de pace, c-o naframa-n virf de bat. Nea Nelu privind la dinsul il intreaba cu dispret: 'Ce vrei tu? Noi buna pace si, de n-o fi cu banat, Tovarasul Arogantul va doreste imediat'. (S-a dovedit mai apoi ca batul in care era infipta naframa era o coada de tirnacop mineresc gasit in Piata Universitatii). Invitatia era de asteptat. Dupa imbolnavirea lui Hayssam de schizofrenie, nu s-a mai gasit o persoana corespunzatoare de pus in vitrina partidului. Sub poza lui Omar se putea scrie: "La noi daca veniti, lesne va imbogatiti." Si multi ar fi spus: "Fa-ma, mama, cu noroc, ca s-ajung si eu escroc". Cu certitudinea ca aceia care au schizofrenie nu pot face puscarie. Hayssam era si un om foarte discret; desi era vechi membru de partid, nimeni nu-l cunoaste. Si, fara indoiala, cel mai bun mijloc de a trece neobservat este sa te amesteci printre oameni. Nea Nelu are insa niste probleme; dar scapa el, n-aveti grija. Caci "Nu cerceta aceste legi, caci esti nebun de le-ntelegi". (Nebun sau schizofrenic). Zau daca poti intelege meciul asta de tenis intre procurori si judecatori. Procurorii servesc in terenul judecatorilor, iar judecatorii trimit in out. Plasa e la noi. Avea dreptate Nastase cind a informat UE ca reforma preconizata a justitiei nu e buna. Sub Domnia sa lucrurile erau clare, asa cum reiese si din stenograme. Se indica exact cine sa fie arestat, judecat. Iar daca, din greseala, cineva care nu trebuia era virit in inchisoare era scos urgent cu un certificat medical. Daca lucrurile ramin asa, pariez ca Hayssam va fi in curind eliberat, caci se va descoperi ca Basescu i-a rapit pe jurnalisti si i-a tinut ascunsi in garderob, sub paza sexoasei consiliere blonde. Iar o comisie de medici va constata ca Basescu e schizofrenic. Asa cum s-a constatat in cazul lui Carmen Paunescu, care a omorit trei oameni intr-un accident de circulatie. Ea n-a avut nici o vina; la controlul tehnic s-a constatat ca masina ei suferea de schizofrenie.

Cind ma gindesc cu cite prostii ne pierdem vremea si ne omorim nervii, iar Europa ne-a cerut sa ne vedem de treburile serioase, zau ca mi-e teama c-o sa devin schizofrenic. Tot mai mult visul european se indeparteaza. Si singurele sperante intr-un viitor mai bun se duc pe apa simbetei. Cine-i vinovat? Evident, actuala conducere care a avut suficient timp in cinci luni sa repare tot ce s-a stricat in 15 ani.