Mult mediatizatul caz Mona Musca tine de zile bune primele pagini ale ziarelor, putine fiind personalitatile de prima mana din viata politica sau din presa care sa n-o fi infierat in fel si chip pe "colaborationista" de la "studentii straini". Cert este ca doamna Musca a facut o greseala suficient de mare pentru a-si merita, in buna parte, soarta. Dar parca prea seamana totul cu o executie in piata publica, in care multimea infierbantata asista, cu sentimente diferite, la sangerosul spectacol!
Cei care, dintr-un motiv sau altul, s-au aflat in centrul atentiei in ultima vreme, cum ar fi Adrian Nastase sau Dinu Patriciu, au toate motivele sa fie multumiti. Au iesit de sub lumina reflectoarelor si, mai mult, fostul premier pluseaza si da in judecata firma care i-a construit muzeul personal din Strada Zambaccian, pentru ca piscina interioara nu este perfect etansa. Daca daunele sunt de ordinul miliardelor de lei vechi, este greu de imaginat pretul pe care l-a platit fostul demnitar pentru intreaga constructie, beneficiind chiar si de ajutorul primit de la celebra matusa Tamara.
Satisfactia se poate citi si pe multi dintre fruntasii PNL, deranjati de faptul ca multe dintre actiunile lor fusesera contestate de o grupare disidenta din partid din care face parte si "osandita". O ocazie minunata de a scapa de incomozii din partid, o minge ridicata impecabil la fileu chiar de o gafa impardonabila a echipei adverse, care nu se intalneste des si pe care nu aveau voie sa o rateze. Pentru a-si masca macar partial satisfactia punctului venit la momentul potrivit, liberalii l-au scos din echipa "de baza" si pe Mircea Ionescu-Quintus.
Mai exista si multi alti privitori pentru care "executia" este mai mult decat binevenita. Este vorba despre fostii colaboratori si mai ales despre fostii tartori ai Securitatii, care vor avea de acum inainte un motiv de disculpare aratand cu degetul la fosta fruntasa a unui partid de dreapta, ei fiind in acest caz doar niste mielusei care si-au servit patria.
Nu in ultimul rand, intre cei care au multe motive de bucurie se numara si o Lavinia ßandru, cea care se mandreste cu faptul ca a demascat-o pe Mona Musca. Poate ca ar fi bine ca doamna deputat sa nu se bucure in exces. Cert este ca cea pusa acum la stalpul infamiei este o persoana care, prin ce a facut dupa 1989, si-a castigat foarte multe simpatii din toate paturile sociale, oameni dispusi sa o ierte, chiar si pentru o relativ mare greseala. Pentru acestia, triumfatoarea Lavinia va fi solul care aduce vestea proasta. Cel care adeseori ramane in mintea oamenilor ca "piaza rea", care, la randul ei, nu va fi niciodata privita cu simpatie.