Sesiunea extraordinara a Parlamentului a inceput luni cu o surpriza. S-a anuntat ca in raportul Comisiei juridice a Senatului privind "Electrica Muntenia Sud", in cazul lui Codrut Seres, se precizeaza ca cercetarea penala trebuie extinsa "la toate persoanele a caror implicare sau legatura rezulta din interceptarile analizate". Senatorii juristi dau, "cu titlu de exemplu, cazul fostilor ministri de stat Adriean Videanu (si in calitate de primar general al Capitalei), Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan, precum si o serie de secretari de stat din Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Justitiei, al Comunicatiilor si din Ministerul Transporturilor, dar si al altor persoane din apropierea Guvernului si a Presedintelui Romaniei".
Este clar ca situatia ia intosatura stranie dupa ce aceeasi Comisie juridica a Senatului a facut recomandarea ca senatorii sa aprobe inceperea urmaririi penale, ceruta de DNA. Avem de-a face cu un argument de natura sa influenteze in sens invers votul senatorilor.
Pe de alta parte, este o lovitura data Cotroceniului, lui Traian Basescu in mod expres. Fiindca, in nominalizarile facute in Raportul senatorilor juristi se face referire la trei nume cu legaturi de afinitate cu presedintele Romaniei. Chiar daca cei trei neaga orice legatura cu faptele pentru care este incriminat Codrut Seres, numele lor apare in probatoriul intocmit de procurorii DNA. Cum s-ar zice, nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase. Se stie, insa, ca Theodor Stolojan, are ceva de explicat in legatura cu Alro Slatina, una dintre firmele beneficiare de energie ieftina. Si asa mai departe.
Se pare ca, in aceste conditii, recomandarea Comisiei juridice a Senatului, de aprobare a inceperii urmarii penale, nu va mai avea nici un efect. Majoritatea senatorilor, cu exceptia celor ai PD-L, vor fi intrigati de absenta unor cercetari in cazul celor nominalizati de raport. Drept urmare, vor vota impotriva. In schimb, Cotroceniul si apropiatii acestuia vor ramane cu o ttampila imprimata pe frunte, al carui tus va fi greu de sters.