S-au majorat salariile profesorilor. De acord, asta e... ne-am obisnuit ca la fiecare inceput de nou an scolar cadrele didactice sa-si strige durerea si sa ceara bani. De altfel fiecare categorie socio-profesionala de truditori la stat are grija ca periodic sa se revolte si sa ceara drepturi sporite. Guvernantii, parlamentarii, presedintele... ce sa faca? Sa spuna NU? Acum, in prag de alegeri? Da‘ de ce? Ca sa-i taxeze la vot?

Cum nu dau din propriul cont din banca, nici unii, nici altii (ma refer la guvernanti si parlamentari) nu-si permit sa refuze o majorare a salariilor pentru bugetari. Presedintele, la randul sau, nu poate sa refuze promulgarea unei legi de acest gen pentru ca la anul, cam pe vremea asta, vin alegerile pentru un nou mandat. Si uite asa, din interes in interes, la intervale regulate de timp, asistam la santajul politic.

Departe de mine gandul de a contesta dreptul oamenilor din invatamant de a primi salarii mai mari! Numai ca anul acesta acordarea acestor plusuri la salarii s-a facut intr-un stil asa-zis pompieristic. Nimeni nu s-a gandit sa arate si sursa de finantare.

Bugetul de stat este atat de mic si cerintele atat de mari... Nu-i problema, e loc si de furtisaguri prin licitatii trucate si facturi umflate pentru a "inghiti" si cota-parte pentru campania celor din partidul de guvernamant. Da‘ de ce sa nu fie mai mult? De ce sa dam si profesorilor o parte din bani? O astfel de gandire au avut, probabil, guvernantii, atunci cand au decis sa nu dea de buna voie bani pentru profesori. A fost nevoie de santaj si uite ca s-a putut. Nu s-a indicat sursa? Nu-i nimic, se gaseste. S-au facut rezerve pe undeva, ascunse in capitole obscure din buget. Pacat ca trebuie sa le dea profesorilor, ca banii erau lasati acolo pentru niste tunuri pe final de mandat...

Ce-i de facut, insa, ca uite ca si functionarii ameninta. Vor si ei! Mai scormonim, mai gasim, le dam si lor. Pai... sa ne intelegem: erau sau nu erau bani? Daca nu erau, de unde dau, de la cine taie? Daca erau, de ce a fost nevoie de tot circul asta cu "n-am de unde"?

Un lucru e clar: bugetul nu e de guma, sa-l intinzi dupa nevoi. Din doua, una: ori statul isi permite sa plateasca bine, dar nu vrea, ori suntem un popor sarac. In acest ultim caz, trebuie sa vedem de ce nu avem bani. Oare nu din pricina administratorilor (a se citi Guvernul)?