La mai putin de 24 de ore dupa ce oficialii Ministerului Economiei au dat asigurari ca iarna aceasta nu vom mai suferi din frig din cauza lipsei gazelor si ca la Botosani problemele s-au rezolvat, aproape intreg orasul a ramas fara gaz. La citeva zeci de ore dupa ce senatorul Mihai Tibuleac, presedintele PNL Botosani, discutase cu reprezentantii Transgaz problema alimentarii cu gaze a judetului, mii de botosaneni nu isi mai pot utiliza centralele. La o zi dupa ce primarul Catalin Flutur i-a povestit premierului Tariceanu despre dificultatile in alimentarea cu gaze a orasului, edilul sef povesteste si ziaristilor ca nu mai are gaz acasa si ca sta mai mult pe la serviciu, iar cind ajunge totusi acasa, isi mai ia un pulover.
Drept premiu probabil pentru atitea interventii ca sa avem gaz, in timp ce in alte orase presiunea e redusa cu 50% sau si mai putin, la Botosani si Dorohoi s-a diminuat cu 80%, asa, probabil ca sa nu uitam ca am votat cam putin Alianta. Sau poate ca premierul si ceilalti la care s-a intervenit au inteles ca, de fapt, avem prea mult gaz si n-ar fi rau sa mai dea si pe la altii, daca tot ne prisoseste.
Ieri se intruneste Comitetul pentru Situatii de Urgenta, iar reprezentantii de la Botosani si Suceava ai Distrigaz Nord, firma aia care ne ia contorii de la usa cind sintem la servici, daca n-am achitat factura, refuza sa vorbeasca despre criza gazului si ne anunta ca am primit un comunicat de la Tirgu Mures, unde aflam inmarmuriti ca nu e gaz pentru ca e frig. Si noi care credeam ca nu e gaz pentru ca a furat unul rezervorul cu gaz si l-a dus acasa ... Sigur, cind a fost cazul sa ia vreo 11 miliarde de la Botosani pe abonamentele alea la gaze, nu ne-a mai trimis nimeni nici la Tirgu Mures si nici prin Germania, de unde provine noul proprietar. Este vorba de aceeasi firma care ingramadea lumea pe la ghisee cerind sa semneze contractele noi de furnizare, ca altfel iti intrerupea gazul, aceeasi firma care lasa anual mii de botosaneni fara gaz pentru ca nu si-au platit facturile, iar acum ne lasa la gramada fara gaz pentru ca e frig. De obicei, un contract, chiar semnat si dupa ce ai stat la coada, se respecta de ambele parti, numai ca treaba asta e, asa, mai mult teoretica. Daca n-ai platit factura iti luam gazul, daca ai platit si noi n-avem gaz, asta-i viata. Cred ca putini sint cei pe care ii intereseaza ca nu stiu ce-a facut Putin sau Gazprom-ul, care e treaba cu gazul care vine pe la ucrainieni, ce face Transgazul si alte motive dintr-astea invocate de Distrigaz Nord. Comsumatorii botosaneni n-au contracte nici cu Kremlinul, nici cu Kievul si nici macar cu Transgazul, au cu Distrigaz Nord.
Parlamentari, prefecti, sefi de CJ si toti care ne conduc de atitia ani au partea lor de vina pentru ce se intimpla. Pe rind, aproape toti au promis tot felul de minunatii, ba aduc gaz din Ucraina, ba mai fac o magistrala de la Hirlau, ba exploateaza un zacamint pe la Agafton. Dincolo de vorbe n-am mai ramas nimic. Doar frigul.