Reuniunea ministrilor NATO ai Apararii s-a incheiat la Sevilla cu rezultate mai curand descurajante pentru misiunea din Afganistan. Marii aliati s-au aratat reticenti la initiativa americana de sporire a contributiei la Forta de asistenta pentru securitate (Isaf), aflata intr-un deficit de efective in fata insurgentei tot mai active.
"Toata lumea este de acord ca 2007 este un an crucial", declara ministrul american Robert Gates. "Am reusit un lucru mai bun decat ne imaginam in urma cu doua saptamani", a spus si secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Aceste spuse diplomatice din prima zi a consiliului nu cred ca mai insala multi observatori ai scenei politice internationale, care vad cum, in asteptarea unei primaveri sangeroase, Isaf se carpeste cu militari ex-sovietici. Ceea ce nu e neinspirat, daca ne gandim ca ex-sovieticii sunt in masura a cunoaste cel mai bine conditiile de lupta din Asia Centrala.
Dintre aliatii traditionali, doar Marea Britanie a decis sa urmeze efortul SUA, plusand cu 800 de militari. Unde nu mai vor sa se sacrifice Germania, Franta si Italia vin Georgia, Azerbaidjan si Ucraina.
Dar Romania, care din 1944 si pana in 1992 (Bosnia) nu a mai participat la o interventie intr-un teatru de razboi din strainatatea apropiata ori mai departata? In Afganistan participam cu peste 800 de militari. Acum iata-ne transformati si in "racolatori", prin semnarea de catre ambasadorul nostru, impreuna cu alti cinci aliati, a unei scrisori catre Ministerul de Externe italian, publicata prompt de presa din peninsula. Ministrul de Externe Massimo D'Alema nu si-a ascuns "surpriza si dezaprobarea" in fata acestui apel pentru mentinerea prezentei italiene in Afganistan. "Interventia publica a celor sase ambasadori acreditati la Roma poate fi interpretata ca o ingerinta externa, inoportuna, in procesul de luare a deciziilor pe o tema care ramane strict de competenta exclusiva a Guvernului si Parlamentului de la Roma", scria D'Alema intr-o scrisoare adresata omologilor sai inainte de Consiliul de la Sevilla.
O data cu rechemarea ambasadorului Cristian Colteanu la Bucuresti pentru consultari, am aflat ca el nu a actionat de capul sau, ci Ministerul de Externe "sustine in continuare cosemnarea editorialului publicat in presa italiana", dupa cum a declarat purtatorul de cuvant MAE. Am inteles ca racolajul este o misiune, nu un hobby.