Diamanta Botezatu este o batranica de 86 de ani din judetul Vaslui, care, fara sa tina cont de o hotarare judecatoreasca, a considerat de cuviinta sa incalce dreptul la proprietate al unei rude. Pentru fapta ei a fost condamnata la o amenda de sase milioane de lei vechi, pe care nu a platit-o, motiv pentru care a fost trimisa, pe buna dreptate, pentru o luna, in puscarie.
Presa a aflat despre "evenimentul" cu pricina si, timp de mai multe zile, am avut parte de reportaje pline de smiorcaieli ale unor cetateni oripilati de "ticalosia" autoritatilor care nu au facut decat sa aplice legea.
Auzim, la tot pasul, nemultumiri legate de faptul ca in Romania legea nu este respectata, ca justitia nu-si face cum trebuie datoria. Brusc, atunci cand televiziunile ne prezinta un caz evident de faradelege, devenim foarte milosi. Motivul invocat este ca exista nenumarate cazuri in care mari infractori scapa basma curata, pentru fapte mult mai grave. Ceva nu este in regula. Faptul ca altul face porcarii mai mari decat tine nu tine loc de circumstante atenuante, desi motivul este foarte adesea invocat. Fie ca este vorba despre "o manuta" de fasole, fie ca este vorba despre tepe de milioane de dolari, legea trebuie respectata, daca dorim sa iesim din mizeria in care ne zbatem de ani si ani de zile.
Ce-ar fi daca intr-o zi, motivand ca marii corupti nu au ajuns in spatele gratiilor, v-ati trezi in casa cu toti cei pentru care soarta a fost, dintr-un motiv sau din altul, potrivnica? Exista si nenumarate cazuri in care oameni nevinovati, multi la varste foarte inaintate, au fost tarati prin tribunale, pentru a demonstra ca o alde Diamantina s-a facut stapana pe terenul pentru care aveau acte in regula, unii dintre ei dandu-si sfarsitul cu "dreptatea in mana".
Cert este ca, de aceasta data, presedintele tarii a procedat corect si a mai punctat decisiv la capitolul popularitate. Domnul Basescu a subliniat faptul ca gratierea de care s-au bucurat cele doua batrane a tinut cont de varsta lor inaintata si nu le disculpa de vina de a-si fi facut dreptate dupa cum le-a taiat capul. Pentru ca prima conditie pentru un trai civilizat este respectul legii, indiferent de parul alb sau de compasiunea celor pentru care dreptul la proprietate reprezinta doar un moft.