Vai de tara pe care o conduc vedetele si bisnitarii! Niste jucatori de fotbal, fie ei si ai Nationalei, se trezesc ca vor schimbarea Imnului de Stat. Neuronul lor singuratic (nu pot spune creier) a descoperit ca "Marseieza" sau "Bandiera Rossa" suna mai bine, sunt mai "ritmate".
Se mai desteptara si baietii din FRF sa le tina isonul si sa anunte ca vor initia o campanie pentru inlocuirea Imnului Romaniei. Dupa mintea lor, probabil, cele mai potrivite ar fi niscaiva manele, Danseaza, nevasta, pe masa sau Suparat sunt, Doamne, suparat. Candidate bune ar putea fi si clasicele Trecea fanfara militara sau Drumurile noastre toate. Ca tot e mai... ritmate.
Cine se gaseste sa fie pentru schimbare? Ghici ciuperca! Jiji, Razboinicul luminii! "Ce e asta Desteapta-te, romane, din somnul cel de moarte? Pai, nu suntem morti!", zice reincarnarea lui Mihai Viteazul.
De partea cealalta, fostul portar al Nationalei, Rica Raducanu-Tamango e un batran intelept: "Schimbarea Imnului e o mare tampenie, e frumos asa cum il avem. Doar nu vor sa intoneze muzica de discoteca?".
Imnul unei tari nu e o chestiune de gust, de ritm, de moda. Inseamna istorie. Marseieza nu e frumoasa pentru ca e "ritmata". E frumoasa pentru ca i-a avantat pe francezi, acu' mai bine de doua secole, la asaltul Bastiliei si i-a unit in lupta pentru cucerirea libertatii. Desteapta-te, romane! nu e imnul nostru pentru ca asa a vrut Parlamentul care se poate razgandi de trei ori pe an. E imnul care i-a insufletit pe niste romani mult mai treji decat noi. L-au cantat Balcescu si Alecsandri. E imnul interzis de comunisti in 1947. Mai multi romani au facut puscarie doar pentru ca l-au fredonat. Iar azi, baietii cu crampoane si burtosii cu lantuguri cat degetul din tribuna il gasesc plicticos, prea lent si ar vrea sa-l schimbe asa cum isi schimba modelul de masina.
Oricat nu i-ar placea lui Jiji, Imnul Romaniei e inca de actualitate. Desteapta-te, romane, din somnul cel de moarte al prostiei, al lasitatii, al lenei, al mitocaniei si al nepasarii! Din somnul de moarte al ratiunii, care preschimba in eroi vedetele de doi bani si transforma hotia in virtute.
Dupa meciul cu Franta, niste comentatori straini ai Euro 2008 si-au dat cu parerea ca Imnul Romaniei ar fi asemenea jocului - plicticos. In locul baietilor nostri care fugaresc besica umflata purtand tricolorul pe piept, nu mi-as bate capul sa schimb Imnul, ci m-as indarji si i-as forta sa-l asculte de cat mai multe ori. Unele tari, fie ca e vorba de Croatia sau de Cehia, chiar cred si viseaza ca pot castiga locul intai. Noi speram doar sa facem o "figura frumoasa". Noi nu mai credem in noi, de secole. Desteapta-te, romane! Tu nu visezi nimic. Doar motai.