Inevitabil, dupa vreun an de functie cistigata de pe vreo lista de alegeri sau un concurs unde candidezi de unul singur, brusc afacerile incep sa functioneze la parametri maximi. Fabrica de inghetata a lui Basescu incepuse la un moment dat sa produca de ziceai ca jum a de tara numai de la el servea. Dupa citiva ani manosi nu mai ajunge doar asta. Uitati-va la Adrian Nastase, care nu mai stie de unde sa scoata matusi cu mosteniri ca la Loto si ferme de la Cornu, performante de Doamne fereste. Ca altfel te pomenesti ca Dan Ioan Popescu, cu castele, vile, masini si alte asemenea, numai din leafa de la stat. Atunci apare brusc matusa salvatoare, care sta intr-o garsoniera amarita, dar ti-a lasat tie un milion de euro ca sa iti duci zilele. Asta nu se intimpla doar la Bucuresti, peste tot e la fel, pastrind proportiile, evident.
Iar cum matusile astea sint putine la numar, nu pot nici ele sa faca prea multe minuni ca bate la ochi, toata familia incepe brusc sa faca afaceri cu un talent nebanuit. Copii care abia au terminat liceul sau vreo facultate de tabla ondulata isi fac o firmulita si deodata au o rata de profit de parca ar vinde arme sau droguri nu biscuiti, piine sau bere intr-un club amarit. Tatal, care e politician, e mindru evident de baiat, fata, sotie, ginere, unchi, nu prea conteaza, important e sa semneze hirtiile la banca, ca restul nu e problema, curge banul.
Cind se schimba puterea, incepe si recesiunea, luati-i la rind pe politicienii din Botosani care au disparut de pe arena politica sau au pierdut alegerile, normal ca si firmele copiilor au cam disparut din clasamentele Camerei de Comert, s-a imputit treaba, iar priceperea manageriala cu care se lauda tatal mai acum doi - trei ani, s-a dus la canalizare.
Mai norocosi sint politistii, controlorii de la Fisc si Garda, pe ei ii schimba mai ara asa ca sotiile si copii se pricep un pic mai bine la afaceri decit copiii parlamentarilor, daca e sa ne luam dupa performantele financiare.
Stilul asta cu matusi superbogate si copii geniali, impletit cu coruptia, ca altfel nu se poate si cu legislatia schimbatoare (tot ca sa ii ajute pe saracii copii, cind au probleme la firma) i-a indepartat pe cei care vor sa investeasca cinstit in Romania. De aia in ultimul an am pierdut investitii de sute de miliarde de euro, care s-au mutat in tarile din jur. Au ramas doar cei care se pricep sa lucreze cu guvernele tarilor post-comuniste, sint firme in UE care cu asta se ocupa. Si asa am ramas cu autostrazi scumpe de la Bechtel, VaTech Tehnology aia de au bulit de tot instalatiile la Portile de Fier, Euromedic, firma care primeste milioane de euro de la stat ca sa faca niste cabinete medicale in Romania si lista mai continua, astia sint doar citiva.
Asa ca asteptam cu interes noua generatie de copii minunat de priceputi la afaceri, plus matusile aferente, sa nu credeti ca s-a schimbat ceva.