Pe masura ce tot povestesc guvernantii ca se apropie data cind vom intra in UE si scapam de toate necazurile, apar si problemele romanesti scoase la iveala mai ales de reprezentantii unei Uniuni Europene care, dupa bugetul prevazut si intentiile abia recunoscute deocamdata, nu prea mai are chef de noi membri.
Toti raportorii UE flutura faptul ca sintem o tara corupta, desi au si ei coruptii lor, insa e mai simplu de aratat cu degetul la noi. Ce crede ministrul justitiei Monica Macovei despre asta, o sa va spunem altadata, in vizita de lucru de simbata nu a stat de vorba deloc cu ziaristii motivind ca e "in vizita de lucru ".
aAr trebui sa va faceti sosele a mai spunea un neamt de la UE la un simpozion, zilele trecute, facuse saracul imprudenta sa vina cu masina, probabil. Plus faptul ca specialistii UE spun ca Romania este incapabila sa cheltuiasca fondurile Uniunii, bulgarii, de exemplu accesind sume de doua ori mai mari decit romanii, o gramada de proiecte romanesti fiind suspendate, datorita golaniilor facute cu fondurile sau licitatiilor aranjate. La asta se mai adauga si nivelul de trai si o economie pe moarte si o mare parte a populatiei care abia supravietuieste.
Toate astea, in afara de coruptie se refereau mai ales la slaba dezvoltare din cea mai mare parte a tarii. Iata ca a venit si rindul oraselor, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, povesteste raspicat ca Bucurestiul nu merita sa intre in Uniunea Europeana. El reproseaza lipsa de viziune in administrarea Capitalei, starea deplorabila a cladirilor, traficul haotic si spune ca de vina este lipsa proiectelor viabile de dezvoltare. Nu-i asa ca si orasul nostru se potriveste la descrierea asta? Dealtfel Scheele a fost si la Botosani in vizita si a mers prin centrul vechi uitindu-se exact la aceleasi chestii, cladiri pe darimatelea, ciini vagabonzi, minoritari care joaca table si circulatie ca la nebuni.
Nu e doar un portret al Botosaniului, probabil se potriveste la peste 90% din orasele tarii. E vorba de faptul ca un primar nou considera ca cel vechi a facut numai prostii si anuleaza tot. Pe urma vine altul si spune la fel si tot asa. Iar planurile de dezvoltare a unui oras nu se pot face din patru in patru ani. Si nici problemele unui oras nu se pot rezolva doar in patru ani. Cu ceva ani in urma mai scriam din cind in cind despre planuri de dezvoltare a orasului pe urmatorii 15 ani. Erau futuriste si nu prea ancorate in realitate si de aceea s-a si renuntat la ele, iar acum nu mai exista deloc.
Si tot pe masura ce se apropie data aderarii pentru care ne tot zice Basescu sa fim solidari, criticile din partea UE sint mai dure si mai concrete. E normal sa fie asa, pentru ca nu vom adera la UE. Ori vom adera la apelul bocancilor, cu ultimul val, si ne vom uita in jur observind ca si dupa aderare e tot la fel, tot asa traim, exact in aceleasi conditii sau poate un pic mai greu.