Romania va gazdui summitul NATO din 2008 la Bucuresti. Toata crema politicii euroatlantice va converge spre Palatul Parlamentului, probabil principala locatie a lucrarilor, oricum cea mai adecvata.
Nu sunt neaparat motive de mandrie, nici Casa Poporului, nici castigarea competitiei cu Portugalia pentru gazduirea summitului. Noi ne stim campioni in castigarea competitiilor pentru asemenea proiecte promitatoare, pe care in pasul urmator tot noi le compromitem. Am castigat la fel, in 2004, batalia pentru capitala culturala europeana. Zilele trecute, m-am aflat la Sibiu, pentru a lua pulsul capitalei culturale intr-un weekend. Imaginea mea despre o capitala culturala cuprindea spectacole in aer liber la fiecare colt de strada, concerte, afise agresive (in sensul bun), arta expusa liber sub deviza generoasa a multiculturalismului. Nimic din toate acestea, despre calitatea speciala a Sibiului nu vorbea decat pretul prohibitiv al locurilor de cazare. Pret aliniat, probabil (pastrand proportiile), la standardele orasului infratit cu Sibiul in calitatea de capitala europeana, Luxemburg. La muzeul Brukenthal, nu ma pot retine sa nu remarc, la sectiunea arta contemporana, cateva compozitii pe tema "Casa comuna Europa", reprezentand acoperisurile si mansardele mai multor case diferit colorate. Ce poate sa insemne o casa din care nu s-a construit decat acoperisul, nu e greu de inteles. Europa este, pentru tinerii artisti care tocmai au intrat in casa ei, o constructie fara temelie.
Dar sa lasam tonul carcotasului. La anul, cu NATO la Bucuresti. Dea Domnul sa nu fie tot asa! Pana atunci se pot intampla multe, de exemplu retragerea din Irak - si a trupelor romane, si a celor americane - si deschiderea altor fronturi ale razboiului civilizator dus de NATO. Pana atunci, poate veni - de ce nu? - si reabilitarea autoritatii NATO. Presedintele Bush, intr-un an electoral, va gasi timpul pentru autoritatile de la Bucuresti (care vor mai fi atunci acelea) pe care nu l-a gasit, la o conferinta tematica luna aceasta la Oslo, secretarul de Stat Condoleezza Rice. Sunt toate motivele ca supararea exprimata acum de ambasadorul Nicolas Taubman la ideea agitata de premierul Tariceanu, a retragerii din Irak, sa treaca pana in 2008.
Am uitat sa spun ca am mai gasit o relicva a calitatii noi a Sibiului de capitala europeana. Engleza a detronat in anul de gratie 2007 germana ca limba de comunicare si in orasul lui Hermann.