Premierul Calin Popescu-Tariceanu ne asigura ca tema alegerilor anticipate nu face parte nici din planul sau, nici din programul PNL si nici din proiectul Aliantei. Este evident ca premierul nu le-a dorit niciodata pana acum. Si asta nu din cauza ca ar tine cu dintii la scaunul de prim-ministru, ci pentru a conserva, macar, pozitia pe care liberalii au castigat-o dupa alegerile din toamna trecuta. Pozitie pe care democratii, ajutati si de Cotroceni, incearca din rasputeri sa o submineze. Acesta este si motivul principal pentru care Alianta scartaie din cand in cand si destul de tare ca sa se auda, desi ambele tabere se straduiesc sa ne convinga ca ele convietuiesc intr-o concordie deplina.
Liderul liberal a considerat pe tot parcursul acestui an ca organizarea de alegeri anticipate ar bulversa activitatea Guvernului, prins mai ales cu actiunile privind respectarea calendarului pentru integrarea in UE. Acelasi argument il aduce si acum pentru anul 2006. Este un argument real, dar nu destul de puternic. Ne amintim ca, in primavara, a fost „nevoie“ de inundatiile catastrofale din Banat pentru ca premierul sa aiba puterea de a refuza orice tentativa de provocare a alegerilor anticipate. Tariceanu spune ca-i trebuie stabilitate politica si nu manevre de culise - „jocuri politice“, dupa cum le defineste el.
Cine s-ar fi dedat la aceste jocuri politice - Opozitia sau vreunul dintre partenerii din Coalitie? Premierul nu ne spune. Daca ar fi vorba de unul dintre partidele din Coalitie, acesta n-ar putea fi decat PD. In acest caz, Tariceanu da un avertisment si cere, voalat, democratilor sa-l lase in pace sa guverneze. Talcul avertismentului sta in anuntul ca vrea sa faca o remaniere la inceputul anului viitor. Cum remanierea trecuta a vizat doar reprezentantii Aliantei in Guvern, asa se va intampla si la urmatoarea primenire a Executivului. Cu diferenta ca ea ar putea lovi mai ales in cei ai democratilor. Una peste alta, Tariceanu vrea armonie in Alianta.
Opozitia ar fi insa mai interesata de alegeri anticipate in primavara lui 2006. PSD chiar a anuntat ca analizeaza stabilirea datei exacte cand sa le provoace, intr-un fel sau altul. Daca Tariceanu se gandeste la PSD cand vorbeste despre jocuri politice, inseamna ca-i in-deamna pe social-democrati sa fie rationali. Pentru ca indemnul sa prinda, liderul liberal trebuie sa ofere ceva pentru a primi de la ei „consensul“. Ramane de vazut ce ar putea primi la schimb social-democratii. Primul lucru pe care si-l doreste PSD este asigurarea ca oamenii sai aflati in fruntea unor institutii teritoriale, cum ar fi presedintii de consilii judetene si locale, nu vor fi schimbati.