De cinci ani, calatoria cu avionul e agasanta. Chiar si cel care nu se teme de zborul la inaltime e infiorat la ideea exploziei, a rapirii sau a zdrobirii aparatului de o cladire. De cinci ani, in SUA si in alte tari aliate, insi cu aparenta musulmana sunt banuiti, chestionati, urmariti.
Atentatele de la 11 septembrie marcheaza viata de zi cu zi. "Vom trai foarte multa vreme cu acest gen de probleme", spune Michael Chertoff, secretarul american pentru securitate interna. 11 septembrie a schimbat insa mult mai mult. Dupa incheierea razboiului rece, oficiali americani se intrebau daca mai este nevoie de CIA, iar unii europeni de ce ar mai fi nevoie de NATO. Astazi, CIA are ca prima ratiune de a fi lupta cu terorismul international, iar NATO actioneaza mult in afara spatiului nord-atlantic, desi prevederile Tratatului nu stipuleaza asa ceva. Pentru siguranta liniilor aeriene, a frontierelor si a porturilor, SUA au cheltuit pana acum 250 de miliarde de dolari. Totusi oficiali americani afirma ca un nou atac masiv se va produce. Intrebarea nu este daca, ci cand.
Legea internationala a fost data peste cap. Actiunii sau binecuvantarii Natiunilor Unite (greoaie si ineficiente), America a preferat riposta unilaterala, sprijinita ulterior de aliati. In Irak si in Afganistan, au fost rasturnate regimurile considerate vinovate, dar nu s-au restabilit linistea si securitatea. In Statele Unite si alte tari, se poarta o dezbatere animata despre raportul dintre siguranta statului/cetateanului si libertatile individuale. Care sa prevaleze? Discutii exista si despre cele intamplate la 11 septembrie 2001. Exista, in principal, doua lecturi: complot al autoritatilor americane, care sa justifice o interventie militara in Irak, sau o grava lacuna a Serviciilor de informatii ale SUA. Ambele versiuni fiind lacunare, absurde si primejdioase, lasa cel putin trei intrebari fara raspuns. Le formuleaza Eric Laurent, autorul cartii "Fata ascunsa a lui 11 septembrie", netradusa inca in SUA. 1. De ce Bin Laden n-a fost, nici pana acum, inculpat? 2. De ce nu s-a sesizat CIA de miscarile speculative cu actiunile celor doua companii aeriene ale caror avioane au fost deturnate la 11 septembrie? 3. Cine au fost, de fapt, atentatorii (cinci dintre ei au "uzurpat" identitatea unor persoane in viata)?
Marea intrebare este alta: ce ar trebui facut pentru ca pericolul/psihoza atentatelor teroriste sa dispara? Actiunile militare si cele ale Serviciilor de informatii n-au dat rezultate multumitoare. "Viu sau mort", Bin Laden n-a fost prins. Sanatos sau bolnav, el ramane o enzima pentru potentialii autori de atentate. Ca e numit "terorism international" sau "islamo-fascism", inamicul nevazut, dar omniprezent al Americii (si al aliatilor sai) nu da semne ca ar fi lasat garda jos. Ce vrea el, pentru ca noul razboi mondial sa ia sfarsit, nimeni nu-l intreaba. Mai grav, nimeni nu se intreaba.