Exprimarea libera prin vot in cadrul unor alegeri la fel de libere este, pana la urma, pilonul democratiei. Orice obstructionare a acestei manifestari duce automat la indepartarea de democratia constitutionala. Mai mult, negarea rezultatului oricarui proces de votare indica un declin spre dictatura. Pluralismul politic este el insusi rezultatul unor alegeri generale libere. Alegeri in cadrul carora fiecare cetatean are dreptul inalienabil de a-si exprima dupa cum ii dicteaza constiinta optiunea politica. In esenta, orice organism institutional ales se legitimeaza tocmai in urma procesului de votare.
Regulile dupa care se organizeaza orice fel de alegeri sunt statuate constitutional si prin reglementari punctuale. Respectarea acestor reguli este mai mult decat un moft. Este chiar indiciul ca organismul politic este sanatos. Lucrurile o iau razna cand aceste reguli sunt eludate sau interpretate dupa bunul-plac. Din aceasta perspectiva, decenta politica a fost aruncata in zilele din urma la cos. Ceea ce se intampla in Parlament lasa impresia ca avem de-a face cu niste alesi ageamii, care n-au pus mana sa-si citeasca propriile regulamente. Este doar o impresie. De fapt, ei - unii sau toti - nu vor sa le aplice. Sa votezi un act normativ - asa cum s-a petrecut in cele doua Camere legislative - si pe urma sa-ti dai seama ca votul e nul pentru ca nu s-a respectat nu stiu ce cutuma este mai mult decat nestiinta. Este rea-vointa. Sa ceri apoi, din aceasta pricina, reluarea votului este rea- credinta.
Un caz si mai de neinteles este cel de la Galati privitor la alegerea unui vicepresedinte de consiliu judetean. Pentru ca Alianta a pierdut aceste alegeri, liderul PNL anunta ca votul va fi reluat. El sustine un lucru absolut inimaginabil: ca alesii Aliantei au votat gresit. Cum sa greseasca!? Aceasta motivatie rastoarna tot ce stiam despre un proces de votare. Dar, si mai grav, creeaza un precedent extrem de periculos.
Fie ca este vorba de un demers al Opozitiei, fie al Puterii, repetarea unui vot pentru ca rezultatul nu convine uneia din parti demonstreaza ca politicienii nostri n-au trecut pragul lui decembrie 1989. In astfel de conditii, stai si te intrebi: de ce se mai voteaza, de ce se mai fac alegeri? Este posibil ca toate acestea sa fie urmarea exemplului dat de insusi presedintele Basescu. El a fortat, dupa alegeri, crearea unei majoritati ce ar putea fi considerata, parafrazandu-l chiar pe presedinte, imorala.