Tichie de margaritar ii lipseste chelului. O podoaba care contrasteaza aproape penibil cu luciul cheliei si care in nici un caz n-o poate inlocui pe cea naturala - parul. In loc sa estompeze defectul, tichia de margaritar il scoate si mai mult in evidenta. Sunt multi care se afla in situatia chelului, care nu-si dau seama la ce se expun incercand sa ascunda o hiba sau alta prin tot felul de tertipuri. Sau care cred ca astfel ii pot pacali pe cei din jur. Pana la urma, nu reusesc decat sa se faca si mai mult de ras.
Mircea Geoana, actualul lider al PSD, se comporta exact ca un chel, care ar vrea viitorul Pol Social drept tichie de margaritar pentru partidul sau. Chiar daca la ultima reuniune pentru constituirea acestui Pol Social a participat si el, Geoana s-a declarat raspicat impotriva subordonarii PSD, intr-un fel sau altul, acestei constructii politice. Am fi naivi daca am crede ca aceasta impotrivire a lui Geoana si a celor apropiati lui ar fi urmarea faptului ca sunt incapabili sa inteleaga statutul si rolul acestui Pol Social asa cum il gandesc initiatorii lui - Petre Roman si Ion Iliescu. Cum, la fel, nimeni nu si-ar putea inchipui ca Geoana nu este constient de faptul ca, inglobat intr-un Pol Social, PSD ar deveni mult mai credibil decat este acum. Ceea ce s-a intamplat cu PSD si in PSD dupa alegerile din 2004 explica multe din comportamentul actualului sau lider, Mircea Geoana.
Fostul partid de guvernamant a pierdut enorm la capitolul imagine, dar si din tinuta sa doctrinara. Sunt voci care sustin ca PSD nu mai este de mult un partid, ci doar o grupare de indivizi care, la varf, nu urmaresc decat implinirea unor interese personale. Mai mult, Geoana este suspectat ca ar avea unele intelegeri pentru a face jocul Cotroceniului. ßi, pentru ceea ce urma acestor intelegeri, el ar fi pus chezasie chiar PSD, care ar deveni un partid de buzunar. Exemplul cu incercarea de a apropia PSD de PRM este sugestiv in acest sens. Inglobarea PSD intr-o constructie politica de tip alianta i-ar lua jucaria din mana lui Mircea Geoana.
Solutia propusa de Geoana, ca Polul Social sa fie doar un for de dezbatere a problemelor stangii si ale Puterii, ar fi o simpla gafa politica, daca in spatele ei nu s-ar ascunde alte intentii. Un astfel de Pol Social n-ar reprezenta nimic altceva decat o tichie de margaritar pentru PSD. Mai mult, Polul s-ar decredibiliza rapid prin contaminare de la PSD. Fara decizii care sa fie acceptate si respectate de toate partile, Polul Social n-ar fi decat o masa amorfa de indivizi pusi doar pe barfa. Solutia lui Geoana arunca si mai mult in derizoriu ceea ce a mai ramas din stanga romaneasca.