Binele este aproape totdeauna rasplatit. Este, dupa iubirea aproapelui, cea de-a doua teza crestina. Te afli la ananghie si cineva iti da o mana de ajutor. N-ai cum sa uiti. Cand se iveste prilejul, cand cel care te-a ajutat se afla si el intr-o situatie grea, nu stai pe ganduri. Ii sari si tu in ajutor, te dai peste cap si-i intorci binele facut. De obicei, toate acestea se fac dezinteresat. Altfel, nu ar mai fi vorba de un bine propriu-zis, ci de o relatie contractuala, care s-ar traduce prin "o mana spala pe alta si amandoua fata". Sau, in cel mai bun caz, am avea de-a face cu o simpla recompensa.
Binele din politica se inscrie clar in categoriile din urma. Devotamentul simplu este adesea recompensat, si daca este, si daca nu este dublat de competenta. Beneficiarul primeste functii mai inalte, politice ori administrative. Cum s-a intamplat cu nefericitul Claudiu Saftoiu. Mai departe - un ajutor dat sub o forma mai mult sau mai putin sesizabila este si el recompensat.
Daca nu se poate cu bani, tot cu functii. Este exact ce se intampla cu sociologii. Mai ales cu specialistii in ale sondajelor. Alin Teodorescu, fost candva seful IMAS, a fost primit cu bratele deschise de PSD si a avut multa vreme o vizibilitate deosebita. Un alt sociolog de frunte, Alfred Bulai, este acum presedintele Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. Zilele trecute, presedintele Traian Basescu l-a "avansat" pe Sebastian-Laurentiu Lazaroiu, directorul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala - CURS, specializat in sondaje.
El a fost numit consilier prezidential, sef al Departamentului de Planificare si Analiza Politica. Nimeni nu pune la indoiala faptul ca partidele sau Administratia Prezidentiala au nevoie de astfel de specialisti. Cunoscatori ai fenomenelor de masa, ai subconstientului colectiv si ai unor metode, mai mult sau mai putini ortodoxe, de influentare a opiniei publice, ei sunt bine veniti la casa omului.
Exista si un revers al acestor "avansari", care ne duce cu gandul la faptul ca la mijloc nu este doar recunoasterea valorii celor in cauza. Am putea vorbi de o rasplata pentru devotamentul demonstrat daca n-am sti ca orice firma de sondare a opiniei publice care se respecta este absolut impartiala si lucreaza doar dupa metode stiintifice. Totusi, chiar multi dintre politicieni pun la indoiala rezultatele sondajelor politice, acuzand trucarea lor. In aceasta situatie, o intrebare vine de la sine: care este atunci motivul real al racolarii specialistilor sociologi in spatiul politic?