Cei mai multi dintre noi se chinuie cumplit pentru a asigura micutilor lor un trai decent si civilizat, uitind uneori ca prezenta lor le este mai pretioasa copiilor. Este atit de important pentru micii nostri oameni sa ne stie aproape, sa aiba increderea ca, atunci cind au nevoie de noi, ne gasesc indiferent de ora si de zi.

In goana noastra dupa bani uitam ca sufletele lor sint mai importante decit orice jucarie scumpa si sofisticata. In fuga noastra dupa marire si glorie uitam sa-i privim in ochi, acolo unde se gasesc cele mai mari adevaruri. De multe ori toate lucrurile care ni se par cumplite si anevoioase se rezolva aproape de la sine atunci cind ii avem in preajma.

Trebuie sa fie ingrozitor pentru un parinte momentul in care micutul pateste un accident, iar el nu este acolo pentru a-l proteja si pentru a-i alina sufletul. Sint foarte multi cei care-si lasa copiii in grija altora pentru ca ei trebuie sa munceasca, insa exista si cazuri in care acestia aleg sa stea acasa, cu atit mai mult cu cit statul a inceput sa incurajeze familia, acordindu-i 800 de lei lunar, in cazul in care parintele a muncit, si doar 200 de lei daca nu a fost angajat.

Imi aduc aminte de un seminar in care reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si magistrati, medici si asistenti sociali, s-au strins pentru a discuta despre adevaratele probleme cu care se confrunta ei pe teren. Oamenii au recunoscut cit se poate de cinstit ca exista familii care aduc pe lume copii doar pentru ca acestia le aduc un profit frumusel.

Asistentii sociali le-au spus celor responsabili ca exista semnale ca parintii isi vor da copiii la stat dupa ce nu vor mai avea cei 200 de lei de la stat, bani pe care acum ii primesc cu titlul de alocatie. S-a mai spus ca exista situatii in care banii primiti pentru cresterea si ingrijirea copilului sint folositi nu pentru el, ci pentru ca tatal sa-si potoleasca setea intr-una dintre circiumile din localitate.

Este greu de crezut ca exista astfel de parinti, insa si mai greu este sa gasesti solutii pentru a preintimpina abandonul in astfel de situatii.

Intr-o lume agitata, care-i tot timpul cu nervii intinsi la maxim, este un act de curaj sa-ti asumi responsabilitatea unei alte vieti. Si este un om curajos cel care-si invinge temerile si da viata unui copil, aducindu-l si ajutindu-l sa traiasca intr-un asemenea timp si in asemenea vremuri.