Securitatea comunista pare sa aiba o viata mult mai lunga decat ne-am fi inchipuit vreodata. Nu ca institutie in sine, ci ca mentalitate. Este vorba in primul rand de fenomenul turnatoriei. Moda acestor zile, de a intocmi tot felul de liste si listute cu posibili informatori ai Securitatii, miroase teribil a turnatorie. Aratatul cu degetul - in sensul de indicare, dar si de avertizare-amenintare - a devenit un sport national. Revine astfel in forta sloganul lansat la inceputul anilor '90: "Ce-ai facut, domnule, in ultimii 5 ani?". Ramane un mister limita de cinci ani, dar acum este clar ca ea devine de 50 de ani.
Baietii frumosi de la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii au mult de munca in aceasta vara caniculara. De parca ne-am pregati de alegeri, ei sunt pusi sa verifice liste interminabile cu nume ale unor posibili informatori ai Securitatii. Din aceasta perspectiva, numele institutiei nu se mai justifica. Fiindca nu mai este vorba de "studiere" in sine, ci de un act manipulator. Nu asta este insa problema. Ci faptul ca s-a declansat o adevarata campanie de incriminare la nivel national. Ea pare sa fie in legatura directa cu determinarea Comisiei prezidentiale de studiere a dictaturii de a condamna comunismul. Cum aceasta determinare a fost primita cu mari rezerve, s-a gasit o noua formula de a demonstra cu orice pret ca regimul comunist a fost diabolic si ca intreg poporul roman trebuie sa-si puna cenusa in cap.
Tot romanul, de la mic la mare, a fost cu trup si suflet in slujba comunismului - aceasta pare sa fie concluzia spre care se tinteste. Fiindca, iata, ni s-a demonstrat deja ca si copiii au fost informatori ai Securitatii. Mai ramane de demonstrat ca pana si fatul din pantecul mamei era informator si ca laptele pe care-l sugea de la san pruncul continea particule de "turnatorie". ßi, evident, ca toate culturile de pe manoasele noastre ogoare erau ingrasate nu cu azotati, ci cu saramura de "comunism hibrid".
Aceasta campanie de incriminare nationala miroase de departe a revansa. Cine si de ce o doreste ramane de vazut. Cum, la fel, ramane de vazut care dintre noi mai ramane curat dupa aceasta campanie. Ea ne manjeste pe toti fie si doar prin contact mediatic cu ea. Este injositor ce se intampla, iar cei care pun la cale toata aceasta mizerie sunt adevaratii urmasi ai Securitatii si par sa aiba in sange comunismul. Acest mecanism diabolic nu poate fi explicat altfel.