Ma puse neica Nimeni sa recitesc din gindirea manoasa a filosofului antic Dumitru Codreanu fost senator PRM, si de atunci nu mai pot sa-mi revin ca dupa explozia unei bombe cu neutroni. La anumite cotituri ale istoriei, politicienii nostri de dovedesc mai distrugatori decit bomba atomica. Daca pe vremea bunicului, sub efectul pericolului reprezentat de "bomba cu natarai ", colegii lui de generatie se pitulau pe sub pat sau prin lanul de papusoi, de unde scrisneau proteste timide la adresa imperialismului american, astazi "bomba cu natarai " sta nestingherita prin institutiile statului, prin primarii ori pe la sediile de partid, dar nimeni nu-i in stare s-o dezamorseze.
Ceva eforturi a facut saptamina trecuta fostul senator Codreanu la o conferinta de presa a PRM. Revoltat si el pe rezultatele dezastruoase de la examenul de capacitate, a tras un virulent semnal de alarma pentru declansarea starii de calamitate in invatamintul romanesc. Cu mina pe sirena lui Vasile Roaita, Dumitru Codreanu a spus ca vinovati de aceasta stare de fapt sint profesorii, iar "acesta este rodul muncii lor ". Nu insist asupra dreptatii sau nedreptatii concluziei sale. Mai manoase decit concluzia au fost argumentele sale, legate strict de ocupatia lui de baza. "Exact cum eu as face selectie la o vaca, la un grup de vaci, care sa dea lapte de calitate si la un moment dat sa spun ca, in urma selectiei de trei-patru ani, cit dureaza ciclul de invatamint, vaca mea sa aiba ugerul pe spate, nu acolo unde ii e locul ".
Profunda explicatie, n-am ce zice. Nici nu stii ce sa admiri mai intii: fraza groasa in greaban, cu predicatul bagat la zdup sau mentalitatea de ciurdar a politicianului. Judecind dupa inspirata lui comparatie, si eu si dumnealui si elevii si profesorii facem parte din acelasi regn. Nu trebuie sa considere o jignire decit poate pentru biata patrupeda, fiindca supusa ani la rind ba la jug, ba la injuraturile vacarului, ba la economia de nutret si fortata sa mai dea si lapte, n-a apucat biata sa puna dram de osinza pe trupul ei costeliv. Pe cind la unii politicieni situatia-i taman vitavercea. Plecati de la coada vacii, trecuti prin Parlament, se intorc iarasi la coada vacii ca sa incheie un ciclu istoric. Aidoma taranului acela care abia cind a calcat pe grebla si-a adus aminte cum se cheama unealta respectiva, intuiesc ca nu va mai dura multa vreme si fostul senator va gasi si el ugerul vacii la locul lui.