Lansat cu mare vilva de fosta administratie a municipiului Botosani si finalizat cu ceva mai putina zarva sub actuala, Incubatorul de afaceri aflat pe locul fostului bazar Libertatea este un fel de hala enorma. Si extrem de scumpa, probabil cu banii cheltuiti s-ar fi putut face mai multe astfel de hale. Fiind insa bani veniti din fonduri europene, tot europenii au pus conditii si au stabilit pretul, vestea cea buna fiind ca bugetul local nu a fost pus la cheltuiala. O alta veste buna e si faptul ca municipiul Botosani s-a ales cu o constructie a carei utilitate urmeaza a fi dovedita numai de interesul intreprinzatorilor. Tehnic vorbind, mai exista inca o multime de spatii functionale ramase goale in zona industriala. Alte spatii se afla in diferite faze de constructie, asa cum au inghetat in urma cu cincsprezece ani, cind a inceput declinul industriei locale. Numerosi intreprinzatori au adaptat grajdurile de la Catamarasti, loc in care a inflorit practic o alta zona industriala. Si in oras se afla numeroase intreprinderi private, fiecare gasindu-si un loc propriu, prin cumparare sau inchiriere. Aparent, spatiile de productie nu ar mai fi reprezentat o problema.
De ce atunci ar mai fi nevoie de un Incubator de afaceri?
Motivul este simplu, Incubatorul ofera un spatiu gata amenajat. Un fel de mura in gura. Pentru a deschide o afacere acolo, este nevoie doar de o cerere in urma careia, daca este aprobata, viitorul intreprinzator pune gratuit si temporar stapinire pe un spatiu curat, modern, legat la utilitati, in care poate incepe imediat sa lucreze. Nu e drept, ar spune unii, dintre acei care au muncit si platesc din greu pentru a-si asigura asemenea spatii in care, sa presupunem, desfasoara activitati similare din care trebuie sa-si finanteze si chiriile. Adica, un acelasi produs realizat in Incubator poate fi mai ieftin decit un produs realizat in afara lui.
E drept, ar spune altii, dintre cei care doresc sa porneasca o afacere si nu au resurse sa obtina si sa amenajeze un spatiu propriu. In plus, prezenta in Incubator este admisa doar o perioada limitata de timp, dupa care intreprinzatorul urmeaza sa plateasca o chirie iar mai apoi trebuie sa plece si sa se descurce singur. Chiria obtinuta ar permite dezvoltarea acestui Incubator, prin realizarea altor hale de productie, asa cum se petrece prin judetele ce au asemenea investitii.
Indiferent insa de parerile unora sau altora, daca Incubatorul produce macar un singur intreprinzator privat care reuseste, efectul a fost atins. Acesta va angaja personal, va contribui la bugetul local si, de ce nu, va obtine bani personali pe care ii va cheltui tot la Botosani.
Macar si de asta, Incubatorul de Afaceri poate fi un succes al actualei si fostei administratii a municipiului care, in acest caz, par sa fi uitat rivalitatile politice si sa isi fi strins miinile. Ar putea fi un bun inceput pentru ei. Dar mai ales pentru noi toti.