Radacinile coruptiei de la noi sunt cautate prin toate cotloanele. Unii o pun pe seama mostenirii turcesti, invocand cuvinte des folosite la noi, precum “ciubuc“ sau “bacsis“. Altii dau vina pe amploarea luata de acest fenomen in vremea comunista, cand totul se dadea sau rezolva in schimbul unei mici “atentii“. In fine, radacinile s-ar intinde si in zona coruptiei internationale, care - dintre toate binefacerile capitaliste - a patruns cel mai usor la noi.
Lupta impotriva coruptiei s-a transformat foarte usor intr-o lupta cu balaurul din poveste de vreme ce i se da acestui flagel dimensiuni de-a dreptul uriase si trasaturi diavolesti. Salasul acestei creaturi pe care o tot numim “coruptie“ pare sa fie exact acolo unde nimeni nu si-ar fi inchipuit. O intamplare tragica, petrecuta recent, ne indica surprinzator de clar traseul spre locul de origine al coruptiei. Este vorba de cazul unei profesoare, care si-a gasit sfarsitul in haul din casa liftului. Cand a fost gasita, fiul ei de numai 11 ani le-a cerut medicilor s-o salveze, promitand ca, daca-si va vedea mama acasa vie si nevatamata, le va da calculatorul. La o prima vedere, promisiunea copilului ar parea o recompensa pentru o misiune imposibila. Oricine ar fi tentat sa vada asta pe motiv ca bietul copil vorbea din tot sufletul si ca ar fi imposibil ca el sa fi incercat sa-i mituiasca pe medici pentru a se implica in salvarea mamei sale. Copilul este mult prea fraged pentru a fi atins de boala care, cum se spune, macina societatea romaneasca.
Este oarecum surprinzator totusi cum de a simtit copilul nevoia sa ofere ceva in schimbul vietii mamei sale. Pilda acestei intamplari este ca avem de-a face cu o pornire congenitala, daca nu cumva este vorba de o gena ascunsa, specifica rasei umane. Este chiar ceva mai mult decat o mentalitate specifica romanului. Din aceasta perspectiva, singura salvare nu poate fi decat in educatie. Evident, nu sub forma unor cursuri sau manuale pedante de etica.
Intamplarea de care vorbesc ne arata si modul superficial, de suprafata, in care este tratat fenomenul coruptiei. Abordarea juridica a fenomenului nu duce automat si la eradicarea lui. Sanctionarea unui delict nu mai este atat de instructiva in aceasta epoca, fie doar si pentru faptul ca se vorbeste despre respectarea drepturilor omului chiar si in puscarie. Radacina coruptiei este in sufletul nostru, de multe ori alienat. Iar tratamentul, indraznesc s-o spun, ar putea fi gasit in valorile traditionale, prea des hulite.