Mai toate concursurile de angajari despre care am scris in ultima vreme se aseamana la rezultate. La politisti doar unul a trecut, cei de la Politia de frontiera se asteapta la aceleasi rezultate, titularizarile de la profesori au avut tot rezultate dezastruoase, concursurile de magistrati la fel.
Am mai scris despre lipsa cronica de forta de munca din Botosani. Nu e greu sa gasesti doar politisti sau profesori bine pregatiti, absolut toti agentii economici, de stat sau privati se pling ca nu mai pot gasi nimic, de la muncitori calificati sau nu, pina la directori. Nu vorbesc de cei care au deja un serviciu si se tin de el, bun, rau asa cum este. Spun de noi angajati, care incep sa devina aproape inexistenti la Botosani.
Desigur, concursurile de care pomeneam mai sus pot fi foarte grele, dealtfel politistii au si zis ca vor organiza altul cu probe mai usoare. Si nu am sa comentez asta, desi ar merita. Dar subiectele prea dificile ar da nastere la o reactie de protest cred eu, odata ce mii de profesori constata ca li se cere prea mult la un examen, comparativ cu ce au invatat la scoala, ar aparea cred, opiniile lor. Asa ca mai degraba cred ca problema este ca, profitind de faptul ca presedintele Basescu nu le-a zis unde sa traiasca bine, zeci de mii de botosaneni au ales sa faca asta in alte tari, mai trainice si mai frumoase, vorba premierului Tariceanu. Si este inutil sa spun ca nu cei care nu stiau sa faca nimic au plecat primii.
Dealtfel fenomenul nu a inceput odata cu Basescu, romanii se hotarisera sa traiasca bine cu mult inainte de a le spune presedintele. Si cum am mai spus, nici nu sint de condamnat acei oameni, in opinia mea.
Vor mai trece ani pina se vor intoarce romanii care muncesc afara, dar lucrurile vor sta altfel. Deja cei care au muncit acolo au alte pretentii, un fost coleg imi spunea la un moment dat ca ar lucra la nu stiu ce firma, daca ar primi macar patru euro pe ora, ceea ce il ducea la un salariu lunar de vreo mie de euro, pe care probabil nici directorul firmei nu il avea.
Probabil asta va fi una din schimbari, agentii economici, vor trebui sa isi plateasca oamenii mult mai bine daca vor dori sa ii tina, nu stiu daca isi vor permite asta, insa. O alta schimbare dorita ar fi cea vizavi de civilizatie si mod de viata, dar asta nu cred ca se va intimpla, toti cei intorsi in tara, ba chiar si strainii care lucreaza in Romania recunosc ca ce fac aici nu si-ar permite nici intr-un caz sa faca in vreo tara din Uniunea Europeana, asta vizavi de comportament.
Asa ca deocamdata rezolvari la criza de forta de munca nu prea se zaresc, concursurile date de absolventi de facultati de tabla ondulata vor avea aceleasi rezultate, iar calitatea fortei de munca, cu studii sau fara, calificata sau nu, va scadea in continuare.