Presedintele Traian Basescu a lansat in discutie, cel mai probabil in cunostinta de cauza, tema blaturilor intre partidele aflate in campanie electorala. Din acel moment, liderii politici se intrec in a se arata cu degetul unii pe altii, incercand astfel sa arunce pisica moarta in ograda celuilalt. Timp in care presedintele Basescu ii atata si mai tare, prezentand la randul sau variante de blaturi.
Toata aceasta nebunie demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, starea avansata de degradare in care ajuns politica romaneasca. Cand presedintele Basescu a anuntat ca are senzatia ca partidele se dedau la blaturi, nu era vorba de nici o senzatie. Era vorba de o certitudine. El a actionat insa pe principiul "hotul striga - hotii!". Fiindca, cine bate cu piciorul meleagurile tarii are ocazia sa vada in carciumile rurale, unde intra sa se racoreasca cu o bere, intruniri tovarasesti intre liderii locali ai unor partide dusmane de moarte. Nu serbeaza cine stie ce aniversare a localitatii ci, pur si simplu, isi impart "in mod echitabil" - pe teren neutru - functiile la primarie, indiferent de cine va castiga alegerile.
Chestiunea blaturilor presedintele nu a aflat-o de la serviciile secrete sau de la vreun binevoitor, ci chiar de la prietenii sai politici care au inchegat aceasta strategie.
Aliantele politice preelectorale nu mai sunt nici agreate, nici posibile. Locul lor l-a luat blatul. Adica o "repartizare" a functiilor la masa verde cu mult inainte ca electoratul sa se pronunte. In acest fel, nu avem de-a face doar cu blaturi, ci si cu o imensa cacialma. Preactic, electoratul vine degeaba la urne. Votul lui nu mai are nicio valoare de vreme ce lucrurile au fost aranjate cu mult inainte ca el sa se decida pe cine va bifa pe buletinele electorale.