Putin a lipsit ca Ziua Internationala a Mediului sa ne prinda cu cateva mii de tone de deseuri din sudul Italiei in locuri descoperite din Romania. Am scapat pentru moment, dupa negocierile purtate de ministrul Attila Korodi, aflat la primul test de la investitura.
Am scapat oare pe termen lung de amenintarea acestor deseuri sau vor veni noi presiuni in sezonul turistic? Si sunt, oare, deseurile cu adevarat o amenintare? Napoli s-a mai debarasat anul acesta de deseuri, trimitandu-le fie in nord, fie in Germania. Sa spunem deocamdata doar ca deseurile sunt "darul" Camorrei, mafia napolitana, care ar fi sufocat in cateva luni regiunea cu peste un milion de tone de deseuri. 15.000 de tone s-au acumulat numai pe strazile metropolei Napoli. "Corriere della Sera" scria, recent, ca de pe urma stocarii Romania putea incasa pana la 150 de euro pe tona. Dar nu este vorba de bani. Ministrul Mediului de la Bucuresti a adus la cunostinta delegatiei de la ministerul italian ca Romania se afla "in imposibilitate tehnica" de a depozita si trata deseuri din alte state. Potrivit Tratatului de aderare, Romania trebuie sa infiinteze 65 de depozite euroconforme, pe o perioada de tranzitie, pana in 2015.
Sa fi fost acesta un prim test al pregatirii noastre la capitolul mediu, unde steguletul galben a stat gata sa se ridice deasupra Romaniei in timpul negocierilor de aderare? O intrebare care ramane chinuitoare este cine le va fi soptit expertilor din Ministerul italian al Mediului ca Romania ar fi o buna destinatie? (Altfel ideea nu s-ar fi ivit.) Ce mafie din Romania spala mainile mafiei de la Napoli? Am iesit curati, dar nu trebuie sa ne amagim ca asemenea oferte "murdare" nu ne vor mai veni in anii viitori. Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Daniele Mancini, a multumit diplomatic pentru raspuns, promitand ca Italia este dispusa sa acorde ajutor tehnic Romaniei la construirea noii infrastructuri de reciclare a deseurilor.
Nu se mai face totul ca in anii '90, cand stocarea de deseuri metalifere din Germania la Resita si de butoaie cu dioxina la Sibiu a dus la demisia unui ministru roman al Mediului. Vremurile s-au schimbat, acum destinatia deseurilor germane este Ungaria, care nu reuseste sa returneze incarcaturi de cateva zeci de tone, varsate ilegal pe teritoriul ei in anii 2000. Parlamentarul ungar Lajos Olah a indemnat joi la o colaborare cu Romania, Cehia si Slovacia pentru combaterea transporturilor ilegale de deseuri din cele 15 state UE mai vechi. Ca masura profilactica, nu e rau.