Putine sunt bilanturile lui Traian Basescu in care sa nu incolteasca si sa infloreasca lauda ca in mandatul sau justitia a devenit independenta de politic.
Chiar daca nu intotdeauna si precizeaza, presedintele intelege prin asta ca asupra procurorilor si judecatorilor nu se mai fac presiuni pentru ca un politician sa fie lasat in pace, deoarece e "de-al nostru".
Pe Traian Basescu nu-l iubeste subtilitatea. Intre Domnia sa si nuanta e un divort ca intre omul cavernelor si mancatul cu tacamuri de argint.
Asta explica interpretarea otova a formulei: nu se mai fac presiuni asupra justitiei din partea factorului politic.
Sa admitem, de dragul jocului, ca procurorilor si judecatorilor nu li se mai dau indicatii sau sugestii pe cine sa ia in colimator si pe cine nu.
Inseamna asta ca asupra Justitiei nu se mai fac presiuni dinspre factorul politic?
Nici vorba.
Pentru ca o presiune mult mai mare decat indicatia concreta e presiunea generala pentru a actiona intr-un anume sens.
E ceea ce se intampla cu lupta impotriva coruptiei.
Sau, mai precis, cu descoperirea, anchetarea si condamnarea celor care corup sau se lasa corupti, pentru ca lupta impotriva coruptiei, proces complex, imbratisand numeroase aspecte, a fost redusa la activitatea DNA.
De un an si ceva, Traian Basescu nu osteneste a cere DNA descoperirea si anchetarea coruptilor. Mai mult, dat fiind ca multi dintre cei arestati preventiv, cu taraboiul mediatic de rigoare, sunt eliberati de instante, presedintele a gasit de cuviinta sa denunte judecatorii si, mai ales, sa atace virulent Codul de Procedura Penala, pentru ca ar oferi avocatilor chichite.
Intr-o tara asezata, cu o Justitie realmente independenta, care isi vede de treburile sale indiferent ce ar spune stabii politici, astfel de declaratii prezidentiale n-ar avea alt efect decat unele surasuri ironice. Romania nu este insa o tara asezata. Puterea politica ramane mai departe un factor de influentare a Justitiei ca si puterea politica din comunism.
Repetatele indemnuri ale presedintelui la lupta impotriva coruptiei, isteriile create artificial de o presa ea insasi patronata de corupti au transformat procesul de lichidare a coruptiei intr-un soi de hei-rupism de tip bolsevic. Ingroziti ca ar putea fi acuzati de neindeplinire a misiunii pentru care au fost adusi din provincie, cei mai multi procurori DNA aresteaza de-a valma, fac rost de probe superficiale, se grabesc sa trimita in instanta dosare subtiri.
Pe vremurile stalinismului, lupta de clasa justifica orice abuz din partea Justitiei.
In numele altei lupte - cea impotriva coruptiei - sunt ingaduite abuzuri la fel de grave.
La presiunea factorului politic.