Stabilitatea pentru care pledeaza presedintele Traian Basescu, in scopul de a putea realiza o administrare victorioasa a tarii, este o formula care n-are acoperire. Solutia alegerilor anticipate n-ar limpezi prea mult lucrurile. Politica incalcita pe care o fac liderii partidelor, exersata de multe ori de insusi actualul locatar de la Cotroceni, nu lasa nici un dram de speranta. El este nemultumit de rezultatul alegerilor din acest an si lasa sa se inteleaga ca romanii au votat incalcit. Cand, de fapt, satul de guvernarile discretionare de pana acum, electoratul i-a pus pe politicieni in situatia de a incerca sa coabiteze.
Logica presedintelui este ea insasi incalcita. Ca sa intelegem noi altceva sau doar fiindca asa este ea de la Dumnezeu? Basescu vrea anticipate nu pentru ca administrarea tarii sa poata fi facuta mai usor, ci pentru a-i aduce lui mai multa putere. Felul in care a impus mai multe persoane din anturajul sau in fotolii de demnitari demonstreaza din plin acest lucru. La fel, modul in care a radiat de pe liste candidati care, de-a lungul timpului, l-au intepat putin, cum ar fi profesorul Andrei Marga, refuzat pentru postul de ministru al Educatiei fiindca in 2000 si-a permis sa spuna despre Basescu lucruri necuviincioase. Dar, la urma urmelor, este dreptul presedintelui de a-si impune oamenii. Numai ca, in numele transparentei de care tot vorbeste, presedintele ne pune in fata un paravan incetosat, prin care totul se vede confuz.
Incalceala devine tot mai evidenta chiar in partidul pe care l-a pastorit Basescu pana acum doua luni. Alungat cu pietre, Cosmin Gusa spune despre Emil Boc ca este suspect de colaborationism cu PSD. Lucru intarit de un alt rebel democrat, Lavinia Sandru, care vorbeste despre un troc de-a dreptul stupefiant intre lideri ai fostului partid de guvernamant si acelasi Boc, secundat de Adriean Videanu, pentru ca acesta din urma sa castige Primaria Capitalei. Ciudat este faptul ca Basescu a dat alaltaseara asigurari ca Lavinia Sandru revine in PD, de unde tocmai a fost fortata sa-si dea demisia.
Stabilitatea de care vorbeste Basescu este iluzorie atata vreme cat multe dintre decizii sunt luate in cardasie ascunsa de stanga si de dreapta politica. Electoratul a vrut insa cand a votat ca aceasta cardasie sa fie pe fata. Si pentru a se lamuri daca sunt in stare de asta, a votat potrivit principiului “incurca-i drace“.