Eliberarea jurnalistilor romani tinuti ostatici in Irak aproape doua luni nu are cum sa nu bucure orice roman, care a stat cu sufletul la gura pentru a afla vesti despre cei trei. Bine ca s-a terminat cu bine, vor spune cei mai multi, si noua nu ne ramane decat ca, in frunte cu domnul senator Vasile Ion, sa ne bucuram pentru finalul fericit al cumplitei intamplari.
Pe langa ostatici si familiile lor, care au asteptat cu lacrimile in ochi intoarcerea deja celebrilor Marie-Jeanne, Ovidiu si Eduard, un alt om fericit se poate considera si presedintele Basescu, care a devenit posesorul unui important capital de imagine. Cum-necum, s-a dovedit ca Basescu “poate“ si ca, atunci cand isi pune ceva in cap, chiar reuseste. Presedintele a punctat decisiv in aceasta nenorocita criza a ostaticilor si, cu siguranta, va creste in sondajele de opinie. Nu ar fi exclus ca, in zilele urmatoare, “matelotul“ sa ofere si alte demonstratii de forta, stiut fiind ca doar un om moale nu reuseste sa-si fructifice o victorie rasunatoare.
O victima previzibila este elegantul premier Tariceanu, cel care pare venit “din alt film“, un personaj a carui eleganta in actiuni nu prea se potriveste cu stilul unui comandant de nava, pentru care, cu siguranta, injuraturile si asumarea raspunderii sunt, oricand, un fapt comun. In ultima perioada, a devenit din ce in ce mai evident ca cei doi au mari dificultati in a face, cu adevarat, o echipa. Senzatia pe care domnul Basescu a lasat-o in perioada, foarte complicata de altfel, a recentelor inundatii a fost ca nu ar fi catusi de putin deranjat daca Tariceanu (care si-ar putea schimba usor numele in Greuceanu, dupa belele carora a trebuit sa le faca fata) si-ar rupe picioarele pe proprie raspundere.
Pe moment, este important ca ii avem pe cei trei fosti ostatici, in buna stare, acasa. De acum inainte urmeaza, asa cum spun copiii, “sa se arate pricea“. Sa aflam dedesubturile (daca or fi fost) acestei crize, din care singurul castigator este domnul Basescu. Si, evident, noi toti care am asteptat, cu nerabdare, sa-i vedem teferi acasa pe cei trei ziaristi, care, cu siguranta, vor avea multe de povestit.