Cresterea preturilor estimata pentru aceasta toamna infierbanta mintile politicienilor. Este un subiect care o ia cu mult inaintea motiunii de cenzura pe care o pregateste PSD. Majorarile de preturi sunt un excelent cal de bataie pentru cei care vor sa loveasca in Guvernul Tariceanu. Chiar daca motivul scumpirilor este unul absolut obiectiv - seceta, si chiar daca este un fenomen care ar putea atinge intreaga Europa, situatia este excesiv speculata. Asta dintr-un motiv foarte simplu: este un excelent subiect de campanie electorala. Si nu este vorba de o singura campanie electorala. Cea din toamna, pentru Parlamentul European, este doar deschiderea.
Ceea ce surprinde este legatura care se face intre aceasta previzibila majorare de preturi si cresterea pensiilor. Se speculeaza faptul ca preturile vor ajunge atat de mari incat vor excede procentul cu care vor creste pensiile. Mesajul apocaliptic este bine dirijat mediatic, iar efectul nu va intarzia sa apara. Asa cum s-a intamplat si in miezul verii, cand - in plina canicula - a fost lansat zvonul ca preturile vor creste cu 35 la suta. Imediat, producatorii agricoli au si afisat preturi majorate exact cu acest procent. S-a observat in acel moment ca piata reactioneaza mai rapid la stimuli artificiali decat la regula de baza - cea a cererii si ofertei.
Este clar ca raspandacii actioneaza pe baza acestei observatii. Faptul ca prognozata scumpire este legata de majorarea pensiilor demonstreaza ca aceasta campanie apocaliptica este instrumentata politic. Cabinetul Tariceanu va avea de infruntat in aceasta toamna mai multe lovituri sub centura. O misie grea mai ales pentru ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. El a simtit deja pericolul si incearca din rasputeri sa aduca lucrurile pe fagasul normal. Nu-i va fi usor si, se pare, doar realitatea din teren de peste doua-trei luni il va ajuta sa iasa triumfator sau il va "ingropa". Este un joc de-a soarecele si pisica, in care liberalii sunt tot mai singuri. O eventuala infirmare a zvonurilor din aceste zile le va intari insa capitalul electoral.