Nimic nu ne mai mira in tara asta. Poate doar faptul ca Elodia nu a aparut inca, in direct, la OTV, pentru a cere drepturile care i se cuvin din difuzarea zecilor de episoade din serialul privind disparitia sa. Mai avem insa speranta. Dar intr-o zi se va sfarsi si acest serial. Elodia va fi gasita, intr-un fel sau altul: vie - caz in care ne vom mira doar foarte putin - sau moarta - caz in care ne vom mira la fel de putin. Pentru ca, repet, nu poate sa te mai mire nimic in Romania.

Nu te miri cand vezi ca o femeie moare cu zile pentru ca ambulanta nu are medic. Nu te mai miri cand afli ca guvernantii au tinut ascunse informatii privind drepturile pacientilor. Nu te mai miri cand vezi cum un politist bate un cetatean in sediul Politiei, iar colegii il filmeaza in timp ce se hlizesc. Nu te mai miri.

Atunci, intreb: sa te mai miri cand afli ca Guvernul trebuie sa dea inapoi banii pe care i-a incasat din taxa de prima inmatriculare? Daca nu s-a mai scris despre aceasta nenorocita de taxa de prima inmatriculare... Am obosit scriind si iar scriind despre fiecare etapa de reglementare, despre fiecare pozitie luata de oficialii romani si cei europeni, despre nemultumirile cumparatorilor, neclaritatile dealerilor... Nu ne-a mirat sa aflam ca cei pusi sa incaseze taxele de prima inmatriculare le cereau cumparatorilor sa-si calculeze singuri taxele. Trebuie sa ne miram ca acum trebuie sa se dea banii inapoi?

Chiar daca va adapta legislatia astfel incat sa corespunda celei europene, Guvernul va trebui sa returneze banii. Acest lucru e clar. Guvernul are la dispozitie doua luni pentru a modifica legislatia, altfel risca sa ajunga in fata Curtii Europeane de Justitie. Executivul de la Bruxelles va abandona procedurile impotriva Romaniei imediat ce Guvernul roman va renunta la taxa auto de prima inmatriculare. Dar banii tot trebuie returnati soferilor. Asta ce inseamna? Ca fiecare sofer va trebui sa dea statul in judecata? Nu ne-ar mira.

Am ajuns o tara a tuturor posibilitatilor si nimeni nu se mira. Nimeni nu pare sa fie interesat de intrarea in normalitate. Ne facem de ras in lumea intreaga si nimeni nu ia pozitie. Politicienii speculeaza doar la modul declarativ neregulile semnalate, dar practic nu se face nimic. Ne taram de azi pe maine, cu guvernanti contestati, dar tinuti in functii, cu oameni platiti din fonduri publice pentru a se comporta ca pe propria tarla. Si ni se pare normal. Vorba unui distins analist: ori suntem inconstienti, ori suntem inconstienti.